Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Zavřít, ale podle zákona

Aféra kolem karikatur proroka Muhammada má další oběť, tentokrát politickou. V úterý odstoupila švédská ministryně zahraničí Laila Freivaldsová.

Fotografie: Freivaldsová: nedůvěřují mi. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Freivaldsová: nedůvěřují mi. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Aféra kolem karikatur proroka Muhammada má další oběť, tentokrát politickou. V úterý odstoupila švédská ministryně zahraničí Laila Freivaldsová. Média ji totiž po svém pátrání označila za hlavní iniciátorku toho, že v kritické situaci nechala vláda znepřístupnit webové stránky jedné organizace, která na nich dotyčné karikatury prezentovala. Oficiálně ministryně též zdůvodnila svou rezignaci nedostatkem důvěry ze strany médií. Neoficiálně se hovořilo o tom, že jde o politikum, o odplatu za selhání švédské státní správy například po tsunami v jihovýchodní Asii, kdy zahynulo 543 švédských občanů.

A rovněž o tom, že Švédsko chtělo z celého sporu o karikatury vyjít laciněji než Dánsko či Norsko. Jisté je, že jsme viděli klasickou ukázku toho, jak nepostupovat, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Muslimové se totiž mohli oprávněně ptát: Tvrdíte, že vaše zákony nedovolují zákrok proti svobodě slova, ale proč jste zrovna tuto webovou stránku mocensky uzavřeli? Stránka totiž patří sdružení Švédští demokraté, které je považováno za pravicově extrémní. Pravda, jeho názory se leckomu nemusí líbit, leckoho mohou dokonce urážet, ale v tom případě je lze omezit pouze cestou zákona. Nyní však byly jeho stránky znepřístupněny účelově, jen proto, že reprodukovaly karikatury. Často se říká, že na sever si jezdí němečtí neonacisté zahajlovat, že Skandinávie v tomto smyslu skýtá prakticky anglosaskou svobodu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].