Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Vědci o politice

Přes všechny politické problémy, kterých má naše společnost víc než dost, jsem rád, že žiji v této době v této zemi. Narodil jsem se za války, a většinu svého života jsem tedy prožil v reálném socialismu.

Fotografie: V. Pačes: I jen podezřelí musí pryč. • Autor: Respekt
Fotografie: V. Pačes: I jen podezřelí musí pryč. • Autor: Respekt

Přes všechny politické problémy, kterých má naše společnost víc než dost, jsem rád, že žiji v této době v této zemi. Narodil jsem se za války, a většinu svého života jsem tedy prožil v reálném socialismu. Znamenalo to izolaci od světové vědy – a izolace od kolegů, nemožnost svobodné výměny názorů a idejí, to je to nejhorší, co může vědce potkat. Moje generace už ani nevěřila, že by se náš život mohl tak fantasticky změnit!

V zásadě tedy hledím na naši současnou společnost pozitivně. Nemůže to změnit ani skutečnost, že i letošní volby asi skončí patem, že se zase budou smolit koalice, které pak neumožní pevná rozhodnutí. Říká se sice, že poměrný volební systém učí národ (a politiky) demokracii, ale myslím, že bychom pevnější vládu v této době potřebovali. Snad máme v našem ústavním systému dost pojistek, které by zabránily nějakému zneužití moci jednou stranou. Pokud ne, měly by se takové pojistky vytvořit.

Očekávám, že se po volbách politická situace zlepší alespoň v tom, že si politici na státní i lokální úrovni dají větší pozor na své jednání. Snad si uvědomují, jak někteří z nich svým chováním demoralizují celou společnost a diskreditují politiku. Možná jich není mnoho a většina politiků nám poctivě slouží, ale právě ti poctiví musí nemilosrdně a rychle zatočit s těmi, kteří jsou byť i jen podezřelí z korupce. Kdo jde do politiky, musí počítat s tím, že bude pod drobnohledem a že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].