Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Soudci v politické kravatě

Právo a zákony komplikují politikům život a omezují jejich moc. Tak to ve svobodné společnosti chodí. Česká politická reprezentace má ale problém se s tím smířit.

Právo a zákony komplikují politikům život a omezují jejich moc. Tak to ve svobodné společnosti chodí. Česká politická reprezentace má ale problém se s tím smířit. Její příslušníci často vyjadřují neskrývané překvapení, že jim právo ztěžuje vládu, a snaží se ho ohýbat, přizpůsobovat svým potřebám, chovají se k němu jako k nástroji moci. Vzhledem k malé demokratické tradici je chování zdejších elit pochopitelné, což ale neznamená, že bychom je měli tolerovat. Jeho dopady jsou totiž zničující. Dobře je ilustruje případ odvolané-neodvolané předsedkyně Nejvyššího soudu Ivy Brožové a hlasovací fraška kolem parlamentního schvalování trestního zákoníku.

I ty, soudce?

Pokus politiků odvolat Brožovou je aktuální i dva měsíce od své rozehrávky. Poměrně krátká doba stačila přivést jednu z klíčových institucí tohoto státu na pokraj rozvratu. Politiky to, zdá se, nezneklidňuje, ale mělo by.

Koncem ledna podal ministr spravedlnosti Pavel Němec návrh na odvolání Ivy Brožové. Prý nedokáže zajistit jednotu rozhodování nižších soudů, které podle ministra v podobných případech vynášejí i zcela rozdílné verdikty. Návrh schválila vláda, podepsal premiér Jiří Paroubek a prezident Václav Klaus Brožovou hned druhý den odvolal. Brožová se ale začala bránit, soudce může být podle ní odvolán, pouze pokud vážně porušuje své povinnosti. Podala žalobu na Klause, Paroubka i celou vládu ke správnímu soudu a také stížnost k Ústavnímu soudu. Ten rozhodl, že Brožová zůstane…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].