Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Moskva už vděku nevěří

Podobně může na svou dvojakost doplatit i Moskva. Ještě je v živé paměti pozvánka z Kremlu pro Hamas, organizaci na teroristickém seznamu EU i USA, vzápětí po jeho vítězství v palestinských volbách.

Podobně může na svou dvojakost doplatit i Moskva. Ještě je v živé paměti pozvánka z Kremlu pro Hamas, organizaci na teroristickém seznamu EU i USA, vzápětí po jeho vítězství v palestinských volbách. Tehdy nepomohly ani výstrahy z Izraele v podobě zpravodajských informací o spolupráci Hamasu s čečenskými teroristy. Moskva trvala na svém a 3. března delegaci Hamasu coby první světová mocnost přijala.

Že by za to sklidila vděk islamistů a jejich radikálů? Ani náhodou, jak dokládají informace z počátku minulého týdne. Kreml totiž chtěl svůj krok vybalancovat a z iniciativy samotného Putina pozval izraelský velvyslanec Arkadi Milman ke vzájemné schůzce velkého muftího Moskvy Rafaela Aina Adina. Jenže v tu ránu byl mezi ruskými muslimy oheň na střeše. Protestující žádali odvolání schůzky a bojkot Izraele vedený Kremlem. Chadar Džamal, šéf Nejvyšší muslimské rady Ruské federace, prohlásil: „Ruští muslimové neuznávají sionistickou entitu a bojkotují ji.“ Kreml tedy tím, že legitimoval Hamas, probudil problém, který se obrací proti němu samému.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].