Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Lék, který málem zabíjel

Dobrovolník Raste Khan ležel na lůžku nemocničního pokoje v londýnské Northwick Park Hospital a třásl se strachy. Muž na vedlejším lůžku zrychleně dýchal, chrčel, pak ztratil vědomí.

Fotografie: Někdo další potřebuje sto padesát liber denně? (César Milstein, Cambridge, rok 1999). - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Někdo další potřebuje sto padesát liber denně? (César Milstein, Cambridge, rok 1999). - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Dobrovolník Raste Khan ležel na lůžku nemocničního pokoje v londýnské Northwick Park Hospital a třásl se strachy. Muž na vedlejším lůžku zrychleně dýchal, chrčel, pak ztratil vědomí. Když se ho podařilo vzkřísit, úporně zvracel. Před chvílí dostal spolu s Khanem a dalšími šesti dobrovolníky první injekci nově testovaného léku. To, co se vzápětí odehrálo, nikdo nečekal.

„Je mi zle,“ ozval se jiný z dobrovolníků. Vstal z postele, ušel pár kroků a zhroutil se na podlahu. Další se začali dusit.

Když si zástupci společnosti Parexel, která zkoušky prováděla, Khana vybrali, měl dobrovolník žijící nedaleko velšského Cardiffu radost. Lákal ho plat sto padesát liber denně a vědomí, že pomáhá dobré věci; testovaný preparát měl sloužit k léčbě leukemie, artritidy a roztroušené sklerózy. Khan podepsal stohy formulářů, vyslechl, že lék může mít nečekané vedlejší účinky, ale nebral varování vážně. Teď se bál o život.

Až později se dozvěděl, že byl jedním ze dvou dobrovolníků, kteří dostali placebo, tedy injekci bez léku. Tito dva měli štěstí, ostatních šest skončilo na jednotce intenzivní péče. „Bylo to jako výhra v ruské ruletě,“ řekl později Khan reportérům BBC.

Opicím se nestalo nic

Tragický příběh léku TGN1412 obletěl svět. Dva z dobrovolníků jsou stále v kritickém stavu, jeden zřejmě zůstane v kómatu celé měsíce. Ostatní se pomalu uzdravují.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].