Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Co se děje ve světě

Jihovýchodní Asie je proslavená jako místo, kde se moře hemží žraloky a piráty. Na tržištích thajského Bangkoku a kambodžského Phnompenhu vládnou piráti jiného druhu.

Fotografie: Na piráty nestačí ani cenzura. - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Na piráty nestačí ani cenzura. - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Jihovýchodní Asie je proslavená jako místo, kde se moře hemží žraloky a piráty. Na tržištích thajského Bangkoku a kambodžského Phnompenhu vládnou piráti jiného druhu. Na dvou ústředních phnompenhských tržnicích – na Ruském a Centrálním trhu – jsou uličky tak úzké, že se mezi vyřezávanými Buddhy a horami tenisek, kabelek a triček věhlasných západních značek skoro nedá projít. Tady získává pojem duševní vlastnictví zcela jiný rozměr. Třeba ta trika – za dva dolary za kus se tu prodávají originály značek, za něž v New Yorku zaplatí kupec i stonásobek. A originály to jsou beze vší pochybnosti – byly vyměřeny, nastříhány a ušity ve stejné továrně a stejnýma rukama jako jejich stodolaroví příbuzní.

O pár metrů dál už má spojení „pirátská kopie“ svůj zažitý význam a kontrolora Světové organizace duševního vlastnictví by tu nejspíš trefil šlak. Hudba, filmy, software, knihy – je tu všechno, základní cena je jeden dolar, to je méně než lístek do místního kina nebo půlhodina v internetové kavárně. Naprostá většina Made in China. Jmenujte jakoukoli show z amerických a britských televizí za posledních pět let, najdete tu všechny její řady. Chybí-li vám nějaký program v počítači, za dva dolary ho máte mít. Na filmy, které snad ještě neměly premiéru ani v Americe, tu sedá prach. Nutno ovšem pirátům přiznat, že o cizí duševní vlastnictví pečují s fantazií a pružně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].