Často hledáte, jak…
Obálka vydání 12/2006
12/2006 • 19.–26. 3. 2006

2006/12

Zahraničí

OSN pro Radu lidských práv

Zbyněk Petráček

Celková reforma světové organizace loni sice uvízla, ale dále se pracuje na jejích jednotlivých bodech. Ve středu valné shromáždění schválilo vznik Rady pro lidská práva – ta má nahradit silně zprofanovanou Komisi pro lidská práva, v jejímž čele se v rámci rotace střídaly i takové země jako Libye.

Testem k němectví

Zbyněk Petráček

Nové cesty k integraci přistěhovalců se hledají po celé Evropě. Se svou troškou do mlýna teď vyráží i Německo. Volker Bouffier (CDU), ministr vnitra spolkové země Hesensko, navrhuje změnu zákona pro získání německého občanství.

Příkop před branami státu

Zbyněk Petráček

Hamas představil svou vládu, ale jeho nesmiřitelnost odnesou všichni Palestinci. Právě teď se ukazuje, nakolik jsou závislí na pomoci Západu. V takové situaci Palestinci ještě nebyli.

Šaron si to přeje

Václav Nekvapil

Nevznikne po stažení z osad větší hrozba než dosud? To je dilema pro voliče. Bude mít Izrael stálé a definitivní hranice? Rozhodný krok k tomu udělají jeho občané 28. března.

Oranžisté proti oranžistům

Alexandre Gajdamacký

První krok k tomu, aby se Ukrajina stala „normální evropskou demokracií“ se silnou vládou vzešlou z parlamentních voleb a poměrně omezenou mocí prezidenta, udělal ještě bývalý prezident Kučma v roce 2004.

Voilà tragédie

Jaroslav Formánek

V kavárně Au Bout du Monde (Na konci světa) se o pult opírají polední hosté, v televizi běží zprávy o studentských nepokojích ve velkých francouzských městech. Na obrazovce právě elitní jednotky CRS vyklízejí tři dny okupovanou Sorbonnu.

Kultura

Co se děje ve světě

Helena Březinová

Prvního března měly islandské sdělovací prostředky docela určitě jinou hlavní zprávu než zbytek světa. Toho dne se v mnoha zemích připomíná Den V, neboli den boje proti násilí páchaném na ženách, ale asi jen na Islandu to byla událost číslo jedna.

Událost v rozhlase

Jaroslav Pašmik

Na vlnách bývalé české redakce BBC se minulou středu vzneslo do éteru zpravodajské Rádio Česko. Ti, kteří koncem BBC trpěli a jen neradi ladili Radiožurnál s povrchním zpravodajstvím a přihlouplým popem, mohou nyní jásat.

Sláva bláznu, čest lékaři

Viktor Šlajchrt

Že doba vymknutá z kloubů šílí, postřehl geniální Shakespeare už za alžbětinských časů. Po čtyřech stoletích zní jeho básnický obraz jako banální konstatování.

Kdo zachrání naše skvosty

Jaroslav Pašmik

Mezi našimi památkáři to poslední dobou vře. Neuplyne týden, aby se neobjevila nějaká protestní petice či dopis, aby nebyl někdo odvolán nebo dosazen. Jedna tiskovka střídá druhou, památkáři křižují republiku a vzrušeně se radí, jakým způsobem mají dál existovat.

Básník, který uživí rodinu

Tomáš Weiss

Petr Borkovec píše jinak než většina jeho současníků a povedlo se mu nemožné: být básníkem na volné noze, o kterého mají zájem v cizině.

Srážka s politickou korektností

Mané D. Shakarian

Gesto Jacka Nicholsona při otevírání obálky se jménem nejlepšího filmu letošních Oscarů působilo skutečně výmluvně. Nebyl ostatně jediný, komu se nedařilo skrýt překvapení nad rozhodnutím členů filmové akademie.

Komentáře

Já jsem Horník a kdo dá víc

Jaroslav Spurný

Trest pro fotbalového funkcionáře Ivana Horníka – za korupci – je zajímavý. Sedmiměsíční podmínka s pětiletým odkladem, skoro milionová pokuta či místo ní dalších pět měsíců kriminálu a zákaz činnosti na deset let.

Zelení: luxus, který si můžeme dovolit

Luboš Palata

Světová banka před několika dny označila Českou republiku za vyspělý stát. Jen několik týdnů poté, co Česko v hospodářské výkonnosti předstihlo Portugalsko, nejslabší z patnáctky starých členských zemí Evropské unie.

Soudy s tyrany – fraška

George P. Fletcher

Procesy s válečnými zločinci byly kdysi vážným podnikem. Jen si vzpomeňte na fotografie Hermanna Göringa a Rudolfa Hesse, jak mrzutě sedí na lavici obžalovaných v Norimberku. Někteří nacističtí pohlaváři byli dokonce po poměrně krátkých, ale spravedlivých procesech oběšeni.

Ve hvězdách

Erik Tabery

Pro každého milovníka antikvariátů a starých knih je jedna zásadní jistota: pokud uvnitř knihy najde značku Fr. Borový, nemůže koupit špatně. František Borový je bezesporu jedna z nejvýznamnějších vydavatelských osobností české historie.

České poklady v ohrožení

Marek Švehla, Jaroslav Pašmik

Praha, Brno, Kutná Hora, Český Krumlov a další historická města s tolik ceněnou atmosférou dávných časů jsou ve vážném ohrožení. Investoři tlačí na zmírnění ochrany památek a nový ministr kultury jim hodlá vyhovět.