Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Země, kde je voda nad zlato

Sloup prachu se zvedá nad vyprahlou krajinou okresu Alaba v Etiopii. Postupně pohlcuje silnici před námi i nás samé. Honáci ženou stádo skotu čítající desítky vyzáblých kusů k řece Blate, jedinému místu, kde se v období sucha mohou zvířata napít.

Fotografie: Privilegovaná žena – nemusí pít vodu z kaluže. - Autor: Profimedia.cz/Corbis, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Privilegovaná žena – nemusí pít vodu z kaluže. - Autor: Profimedia.cz/Corbis, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

V hlavním městě Mexika probíhá v těchto dnech světová konference o vodě. Přinášíme dva texty, které s problematikou nedostatku vody souvisejí.

Sloup prachu se zvedá nad vyprahlou krajinou okresu Alaba v Etiopii. Postupně pohlcuje silnici před námi i nás samé. Honáci ženou stádo skotu čítající desítky vyzáblých kusů k řece Blate, jedinému místu, kde se v období sucha mohou zvířata napít. Cesta k potůčku, ve který se Blate za poslední týdny změnila, trvá pasákům stád dva dny.

V období dešťů je situace trochu jiná. Jako napajedla slouží uměle vyhloubené nádrže shromažďující déšť. Voda je v nich znečištěna kravskými lejny. Přesto ji lidé pijí a používají ji také na vaření. Nádrže zároveň fungují jako přirozené líhně pro komáry roznášející malárii. Není divu, že dvěma hlavními příčinami úmrtí v Alabě jsou průjmová onemocnění a právě malárie.

Přístup k nezávadné pitné vodě má v Etiopii pouze 22 % obyvatel, na venkově je to dokonce jen pouhá desetina lidí. Podle OSN je v Etiopii 80 % nakažlivých nemocí spojeno se závadnou vodou a nedostatečnou hygienou. Ale ani ti, kteří čistou vodu pít mohou, nemají život jednoduchý.

Před ostnatým drátem chránícím kohoutky s pitnou vodou stojí fronta umělohmotných kanystrů pestrých barev. Ženy a dívky se schovávají ve stínu řídkých větví akácie a čekají, až dnešní distribuce vody začne. Obstarávání vzácné tekutiny je v Alabě ženská…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].