Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Úspěch přijde rychleji

Represe v podobě vysokých pokut a trestných bodů za prohřešky na silnici nestačí, protože nikdy nepostihne většinu přestupků. Policie bude hlídat ostrůvek u domu pana Švehly jen tehdy, pokud se jí to „vyplatí“, tedy pokud se tam pravidelně stávají vážné nehody, a nikdy nebude hlídat všechny ostrůvky ve státě.

Represe v podobě vysokých pokut a trestných bodů za prohřešky na silnici nestačí, protože nikdy nepostihne většinu přestupků. Policie bude hlídat ostrůvek u domu pana Švehly jen tehdy, pokud se jí to „vyplatí“, tedy pokud se tam pravidelně stávají vážné nehody, a nikdy nebude hlídat všechny ostrůvky ve státě.

Svěřování policejních činností nestátním firmám není v žádné zemi politicky průchozí: občané jakžtakž snesou kontrolu od uniformovaných zástupců státu placených z jejich daní, ale kontrolu soukromými firmami neschválí oni ani zákonodárci.

Zvyšování represe je cesta k policejnímu státu. Dobře udělaná osvěta dává výsledky již po několikaměsíční kampani. Ostatně výchovu dětí k zodpovědnosti nevzdáváme, i když víme, že to bude trvat, než z nich vyrostou slušní lidé. A až budou pojišťovny muset vyplácet milionové náhrady obětem nezodpovědnosti u nich pojištěných řidičů, začne se pojišťovnám vyplácet financovat osvětové kampaně. Nestálo by za to se poučit od zemí, které s osvětou uspěly?

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].