Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Událost v rozhlase

Na vlnách bývalé české redakce BBC se minulou středu vzneslo do éteru zpravodajské Rádio Česko. Ti, kteří koncem BBC trpěli a jen neradi ladili Radiožurnál s povrchním zpravodajstvím a přihlouplým popem, mohou nyní jásat.

Na vlnách bývalé české redakce BBC se minulou středu vzneslo do éteru zpravodajské Rádio Česko. Ti, kteří koncem BBC trpěli a jen neradi ladili Radiožurnál s povrchním zpravodajstvím a přihlouplým popem, mohou nyní jásat. Rádio Česko je výhradně zpravodajské, vysílá každý den ráno od osmi do jedenácti a odpoledne od jedné do čtyř. Zbytek času pokrývá anglické vysílání BBC World Service. Na naší současné rozhlasové mapě je to jasný posun k lepšímu.

BBC přenechala po krátkém vyjednávání nové stanici část svého vysílacího času vcelku ráda. Je sice vlastníkem licence, ale v podmínkách má zpravodajské vysílání v češtině, což sama už dělat nechce. Jak známo, důležitější je pro ni rozjezd televize v arabštině. Český rozhlas tedy přišel k další celoplošné síti frekvencí, aniž by musel sáhnout do vlastních rezerv. Nepodařilo se mu ovšem z BBC vymámit ani jeden hlavní vysílací čas, tedy brzy ráno nebo pozdní odpoledne, kdy lidé zpravodajské rádio poslouchají nejvíc. „BBC World Service v těch časech vysílá své hlavní pořady World Today a Europe Today,“ vysvětluje neústupnost BBC bývalý šéf české sekce Vít Kolář.

Spokojme se tedy s dílčím vítězstvím. Mohlo být i hůř. Hlavní zpravodajská radiostanice v takzvaném „all news“ formátu ve zdejším VKV spektru po odchodu BBC skutečně chyběla. Český rozhlas 6 ji na středních vlnách suplovat nemohl a Radiožurnál zase neměl onu ambici, protože nejde do hloubky a nabízí informační guláš se zábavou. Rádio Česko…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].