Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Příkop před branami státu

Hamas představil svou vládu, ale jeho nesmiřitelnost odnesou všichni Palestinci. Právě teď se ukazuje, nakolik jsou závislí na pomoci Západu. V takové situaci Palestinci ještě nebyli.

Fotografie: Ismáíl Haníja: vládu mám jednobarevnou, ale hluboko do kapsy. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Ismáíl Haníja: vládu mám jednobarevnou, ale hluboko do kapsy. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Hamas představil svou vládu, ale jeho nesmiřitelnost odnesou všichni Palestinci. Právě teď se ukazuje, nakolik jsou závislí na pomoci Západu.

V takové situaci Palestinci ještě nebyli. Před rokem skončila druhá intifáda s pravidelným sebevražedným terorismem, nyní je favoritem izraelských voleb strana, jež propaguje definitivní hranici, a tím i vznik palestinského státu, a přesto je jejich budoucnost nejistější než dříve. Důvodem je absolutní vítězství Hamasu v lednových volbách a jeho tažení k moci. V sobotu představil vládu v čele s premiérem Ismáílem Haníjou, šéfdiplomatem Mahmúdem Zahárem a ministrem vnitra Saídem Sajámem. V parlamentu tento kabinet samozřejmě projde, má-li Hamas absolutní většinu poslanců, ale za pozornost stojí už fakt, že žádná jiná palestinská strana či frakce do tohoto spojenectví jít nechce. Že pak Haníjovu vládu pokládá za nepřátelskou Izrael, nikoho nepřekvapí – vždyť nominovaný ministr zahraničí Zahár patří k těm vůdcům, které se Izraelci pokusili odstranit v rámci kampaně „cíleného zabíjení“ teroristů, a finanční sankce proti Palestinské samosprávě zahájil Jeruzalém již před měsícem, když se Hamas ujal legislativní moci. Zajímavější ale bude postup mezinárodního společenství a jeho další podpory Palestinců i jejich věci.

Evropě schází jasný hlas

Přitom loňský rok vyzněl pro Palestince slušně i ekonomicky. V Betlémě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].