Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Oranžisté proti oranžistům

První krok k tomu, aby se Ukrajina stala „normální evropskou demokracií“ se silnou vládou vzešlou z parlamentních voleb a poměrně omezenou mocí prezidenta, udělal ještě bývalý prezident Kučma v roce 2004.

Ukrajina před volbami: už nejde o vítězství revoluce, ale o to, jestli se stane parlamentní republikou. Zbaví se autoritářského pokušení?

První krok k tomu, aby se Ukrajina stala „normální evropskou demokracií“ se silnou vládou vzešlou z parlamentních voleb a poměrně omezenou mocí prezidenta, udělal ještě bývalý prezident Kučma v roce 2004. Pokud by byl uspěl, nemusel si dělat starosti, zda se ukrajinským prezidentem stane Juščenko nebo Janukovyč. Oba by totiž naráželi na mocného premiéra Kučmu. Říká se, že v té době se Kučma cítil ještě natolik silný, aby se pokusil parlamentní volby vyhrát. Následující události ho definitivně poslaly do politického důchodu, ale reforma již byla na světě.

Zajímavé je, že ruští politologové tuto klíčovou epizodu ukrajinské politické hry s trochou závisti komentují jako příklad pragmatismu a rozumné spolupráce různých sil, které mají vůli se dohodnout napříč politickým spektrem. Ať už to skutečnosti odpovídá nebo ne, v neděli 26. března Ukrajinci rozhodnou, jakou vládu chtějí v následujících čtyřech letech mít.

Zázraky se nedějí

Podle posledního průzkumu ukrajinského Centra Socioinform se 26,64 % voličů chystá podpořit Stranu regionů, kterou vede bývalý premiér Viktor Janukovyč poražený Viktorem Juščenkem v boji o hlavu státu v roce 2004. Následují další hráči: Blok Julije Tymošenkové (18,49 %), Juščenkova Naše Ukrajina (14,12 %), Lidový blok předsedy Poslanecké sněmovny…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].