Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Nesplněné sliby mají tradici

Vody je na Zemi zatím dost. Jak ji ale zajistit všem? Zpráva OSN upozorňuje, že vlády pro to nedělají dost. Zatímco průměrný Američan spotřebuje denně 600 litrů vody, průměrný obyvatel subsaharské Afriky má k dispozici jen 20 litrů.

Vody je na Zemi zatím dost. Jak ji ale zajistit všem? Zpráva OSN upozorňuje, že vlády pro to nedělají dost.

Zatímco průměrný Američan spotřebuje denně 600 litrů vody, průměrný obyvatel subsaharské Afriky má k dispozici jen 20 litrů. Více než třetina obyvatel planety musí vystačit s méně než padesáti litry vzácné tekutiny na den, což je minimální množství, kdy lidé ještě netrpí žízní, mohou uvařit a umýt se.

Příčiny neutěšeného stavu se snaží pojmenovat zpráva, kterou nyní zveřejňuje OSN. O závěrech této studie diskutují delegáti 4. světového fóra o vodě, které právě probíhá v hlavním městě Mexika.

Skoupá Evropa

Zpráva nazvaná Water, a shared responsibility kritizuje vlády zemí postižených nedostatkem vody za to, že věnují tomuto problému jen malou pozornost. Roztříštěnost, byrokracie, neschopnost pružně reagovat na měnící se podmínky, nepřekonatelná vzdálenost mezi místními institucemi a centrální vládou – to vše vytváří chaotický systém, který odrazuje soukromé investory. Pro chudé země je nejdůležitější ekonomický růst, nedostatek vody třeba ve slumech na okrajích velkoměst je příliš nezajímá.

Do množiny lidí, kteří musejí vystačit s méně než padesáti litry vody na den, patří i ti vůbec nejubožejší – ti, kteří nemají přístup k pitné vodě vůbec. Na světě jich žije zhruba miliarda. Do roku 2015 by se měl jejich počet snížit na polovinu. Takový je alespoň cíl, který si počátkem milénia vytkla OSN.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].