Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Kaleidoskop

Polovina lidí v Africe hladoví, statisíce dětí tu umírají hladem. Spojené státy, Evropská unie i OSN se snaží pomáhat. Jenže bohaté země dávají na zemědělskou a potravinovou pomoc Africe miliardu dolarů ročně, a přitom své zemědělce dotují miliardou dolarů denně.

Fotografie: Zlozvyky mám prý po babičce. - Autor: Profimedia.cz/Corbis, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Zlozvyky mám prý po babičce. - Autor: Profimedia.cz/Corbis, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Polovina lidí v Africe hladoví, statisíce dětí tu umírají hladem. Spojené státy, Evropská unie i OSN se snaží pomáhat. Jenže bohaté země dávají na zemědělskou a potravinovou pomoc Africe miliardu dolarů ročně, a přitom své zemědělce dotují miliardou dolarů denně. Poměr je tedy 1:365 – jeden díl Africe, 365 dílů vlastním farmářům. Zbídačení Afričané pak nemohou v soutěži s levnými západními zemědělskými výrobky obstát. Zrušení dotací by proto bylo mnohem účinnější pomocí než finanční injekce. Značný díl pomoci věnované Africe se navíc často ztratí v něčích kapsách. Cíl, který si vytkly Spojené národy – snížit do roku 2015 počet hladovějících v Africe na polovinu – je za této situace zcela iluzorní. Nehledě na to, že je to cíl trapně malý.

Americká vláda věnuje ročně miliardu dolarů na výzkum nanočástic (částice menší než desetitisícina milimetru). Pokusy s nanočásticemi mohou například vést k novým materiálům mimořádných vlastností. Existují však obavy z toho, jaký vliv mají nanočástice na lidské zdraví. Některé se totiž podobají jehličkám azbestu; azbest ovšem proniká přes plíce do pohrudnice a vyvolává tam nádory (mesotheliomy). Z americké miliardy dolarů ale míří na výzkum těchto zdravotních rizik jen 39 milionů. Evropská komise věnuje na týž účel 7,5 milionu USD. Stále hlasitěji se proto ozývá volání, aby se množství těchto peněz zvýšilo.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].