Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Co se děje ve světě

Prvního března měly islandské sdělovací prostředky docela určitě jinou hlavní zprávu než zbytek světa. Toho dne se v mnoha zemích připomíná Den V, neboli den boje proti násilí páchaném na ženách, ale asi jen na Islandu to byla událost číslo jedna.

Fotografie: Dámy z parlamentu se za své tělo nestydí. Foto archiv autorky • Autor: Respekt
Fotografie: Dámy z parlamentu se za své tělo nestydí. Foto archiv autorky • Autor: Respekt

Prvního března měly islandské sdělovací prostředky docela určitě jinou hlavní zprávu než zbytek světa. Toho dne se v mnoha zemích připomíná Den V, neboli den boje proti násilí páchaném na ženách, ale asi jen na Islandu to byla událost číslo jedna. Den V se zrodil roku 1998 na základě slavné hry Američanky Eve Enslerové Vagina monology, vystavěné z autentických intimních výpovědí dvou stovek žen. Benefiční uvedení této hry první březnový den dnes už nikoho nepřekvapí, stejně jako fakt, že v divadelním hledišti zasedne sám prezident. V reykjavíckém Městském divadle však letos bylo čemu se divit: na prkna totiž nenastoupily školené herečky, nýbrž patnáct poslankyň islandského parlamentu Alþingi, které hru nastudovaly pod režijním vedením známé herečky a režisérky Maríi Ellingsenové. A nelehké látky se zhostily s nevídanou samozřejmostí a grácií. Tak schválně, dovedete si představit, jak se třeba Kateřina Dostálová pětisethlavému publiku svěřuje se svými masturbačními technikami a Zuzka Rujbrová jí sekunduje líčením hrůzného zážitku znásilnění?

Jenže islandské poslankyně to měly přece jen trochu snazší, než by to měly ty české. Severská společnost je v líčení tělesných funkcí a úkonů nesrovnatelně liberálnější a tabu ji zdaleka tak nesvazují jako nás. Svědčí o tom už sám islandský název inkriminované hry. Zní prostě Píkusögur, přičemž sögur znamená příběhy a první část složeniny označuje ženské…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].