Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Poslanci začali pátrat v NBÚ

Ticho kolem Národního bezpečnostního úřadu nevydrží dlouho. Sněmovní komise se rozhodla prověřit všechny temné události odehrávající se za jeho zdmi.

Ticho kolem Národního bezpečnostního úřadu nevydrží dlouho. Sněmovní komise se rozhodla prověřit všechny temné události odehrávající se za jeho zdmi.

Od chvíle, kdy před měsícem odstoupili šéf Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Jan Mareš a šéf jednoho z odborů Vladimír Šíša kvůli stykům s konkurzními podvodníky z tzv. Berkova gangu, je to tady pořád: podezření na manipulaci s bezpečnostními prověrkami. Indicií je hodně a otázek taky. Jaké výhody mohly přinést zločincům korupční kontakty na vedení Národního bezpečnostního úřadu? Byly v minulosti manipulovány bezpečnostní prověrky a v jakém zájmu? Neohrozily poměry v NBÚ náš závazek k NATO, jehož součástí je potřeba držet v tajnosti společně sdílené neveřejné informace? To jsou tři hlavní okruhy, kterými se dnes zabývá sněmovní komise pro kontrolu NBÚ. Vznikla v lednu, ještě před aférou Mareš, je tedy zřejmé, že sněmovna měla dost zpráv o možném manipulování s prověrkami už předtím. Poslanci ale čekali marně přes tři roky na splnění vládního slibu, že se kontrola NBÚ stane součástí zákona o utajovaných skutečnostech. Proč tak dlouho? O manipulaci s prověrkami se přece už mluví od přelomu tisíciletí.

Kladivo na utajené čaroděje

„Čas od času jsme to vládě připomínali, taky máme jinou práci, ale loni jsme to vzali do svých rukou,“ vzpomíná člen zmíněné komise Tomáš Kladívko (ODS). To poslanci jeho strany přišli s návrhem na vznik komise a je třeba říci, že návrh byl bez…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].