Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Komu patří severní pól?

29. srpna 2005 dorazila na severní pól ruská výzkumná loď Akademik Fjodorov a připsala si na konto slavné prvenství. Ruští geografové na palubě se stali první posádkou, která na nejsevernější bod planety doplula bez pomoci ledoborce.

Fotografie: Mapa Respekt / David Munich • Autor: Respekt
Fotografie: Mapa Respekt / David Munich • Autor: Respekt

Arktida rozmrzá a pod ledem čeká bohatství. Globální oteplování přijde někomu vhod.

29. srpna 2005 dorazila na severní pól ruská výzkumná loď Akademik Fjodorov a připsala si na konto slavné prvenství. Ruští geografové na palubě se stali první posádkou, která na nejsevernější bod planety doplula bez pomoci ledoborce. A přestože jsou Rusové bezpochyby obratní mořeplavci, nebylo to vlastně nijak překvapivé. Led totiž prostě mizí. Bílá pokrývka Severního ledového oceánu taje v posledních letech tempem, které sice zneklidňuje domorodé Inuity a polární medvědy, nikoliv však vlády přilehlých pěti severských zemí. Rusové, Norové, Dánové (spravující Grónsko), Kanaďané a Američané si místo polární nostalgie brousí zuby na dosud nedostupné nerostné suroviny, loviště ryb a nové dopravní cesty. Ve hře jsou stovky miliard dolarů, národní prestiž a bezpečnostní zájmy. Modrá hladina na severu zeměkoule totiž umožňuje nejen vrtat do dna a těžit ropu či plyn v místech vyhrazených donedávna pouze tuleňům, ale dělá sousedy i ze zemí zatím považovaných za státy z opačných stran zeměkoule. Bez ledu je to z Ruska do Kanady lodí najednou jenom kousek.

Ani ruským výzkumníkům z Akademika Fjodorova ostatně nešlo o prvenství. Přijeli si jenom na severní pól změřit, kam až sahá jejich hranice. Rozhodujícím kritériem, podle kterého by se Arktida měla rozparcelovat mezi sousední země, je totiž podle…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].