Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Divadlo

To nejlepší z divadel pro tento týden.

vobrazek_444.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_444.jpeg • Autor: Respekt

S divadelními premiérami se tento týden roztrhl pytel. Pokud bydlíte v Brně a jeho okolí, můžete vyrazit do HaDivadla na zvláštní divadelní verzi komického románu Spolčení hlupců od amerického spisovatele J. K. Toolea. HaDivadlo dává hru pod názvem Ignáciův vzestup. Režisér navíc počítá se zapojením pasáží z Tooleova životopisu. Těžko říct proč, když samotná kniha není životopisná. Bystrý, ale líný mladík je nucen ve třiceti vypadnout z domu a začít se sám protloukat. Stává se z něj moderní don Quijote, který miluje středověkou filozofii a bouří se proti popkultuře.

Co bude zajímavého na novém představení

SenAnderSen

(viz foto) režisérky Jany Svobodové, které má premiéru v sobotu 18. března v pražském Divadle Archa? Angažmá českých hiphoperů, čínské herečky a hudebního skladatele? Příběh mladého sprejera? Spíš to bude jiná věc. Proslýchá se, že se představení stane cílem večerních toulek Lou Reeda, který den předtím zakončí v Praze své turné. Fanouškové mají tedy šanci uvidět svůj idol pěkně zblízka.

Jak dnes přistupovat k Dostojevskému? Tak jako režisér Vladimír Morávek? Je tady i jiná možnost: Dostojevského text rozstříhat, zmixovat, přefiltrovat a znovu postavit. Přesně to udělal český dramatik Miroslav Bambušek, který svou odvážnou verzi románu

Uražení a ponížení

uvede v režii Filipa Nuckollse 17.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].