Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Centrální banka zasahuje do politiky

V minulosti centrální bankéři vylézali z ulity jen výjimečně, aby neohrožovali stabilitu země a nerušili klid na práci Miloše Zemana a Václava Klause. Doba se ale mění.

Vedení ČNB se až nadšeně otevírá poptávce sběratelů kritických názorů. To není dobře.

V minulosti centrální bankéři vylézali z ulity jen výjimečně, aby neohrožovali stabilitu země a nerušili klid na práci Miloše Zemana a Václava Klause. Doba se ale mění. Dnes se členové bankovní rady vyjadřují k zavedení eura, k trhu práce, veřejnému dluhu, investičním pobídkám, daním a přitom přímo či nepřímo rádi probírají vládní hospodářskou politiku. A protože novinový papír obvykle nesnese podrobnou analýzu, dělají to zjednodušeně, bez souvislostí, přesnějších čísel a za použití jednoduchých modelů, občas až žoviálně. Například článek Luďka Niedermayera v prestižní rubrice Hospodářských novin nazvané Leader’s Voice, věnovaný zadlužování státu a nezodpovědným politikům, by se svou argumentací a naladěním hodil spíše do dětského časopisu nebo do sarkasticky laděného okénka pravicového časopisu 51 pro (budiž připomenuto, že text v HN vyšel kurzivou, která většinou značí fejeton či jiný odlehčený žánr).

Proti vládním prioritám

Centrální banka pochopitelně musí dělat vlastní analýzy ekonomiky a jejich výsledky předávat vládě i veřejnosti, to co členové bankovní rady občas předvádějí v médiích, ale nemá s odbornou analýzou nic společného. Zejména pokud jde o trendy zadlužování, reagují centrální bankéři místy podobně hystericky jako opoziční politici, přestože čísla tragická nejsou a dluh včetně zadlužení rozpočtu ani střednědobě českou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].