Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Vzpoura na Pražském hradě

Úzkou uličkou Nový Svět pod Pražským hradem se přes zákaz vjezdu řítí mohutný džíp. Do cesty se mu postaví drobná dáma: „Neprojedete! Tady je to jen pro lidi!“ Z okýnka vykoukne ministr kultury Vítězslav Jandák.

Fotografie: Tudy se už teroristé neprotáhnou. (Jana Reichová nad Jelením příkopem.) Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Tudy se už teroristé neprotáhnou. (Jana Reichová nad Jelením příkopem.) Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Úzkou uličkou Nový Svět pod Pražským hradem se přes zákaz vjezdu řítí mohutný džíp. Do cesty se mu postaví drobná dáma: „Neprojedete! Tady je to jen pro lidi!“ Z okýnka vykoukne ministr kultury Vítězslav Jandák. „Pusťte mě, paní, já spěchám!“ říká. „Tak vystupte a jděte pěšky, tady nejste na safari!“ odpovídá paní, ale nakonec je to ona, kdo musí ustoupit: Jandákův džíp se rozjíždí a rebelka mu chtě nechtě uhýbá na chodník. Ta drobná dáma se jmenuje Jana Titlbachová a na Novém Světě je už jedním z posledních starousedlíků. S obavami sleduje plíživé proměny kouzelných oáz v okolí Pražského hradu. Podhradí se totiž vylidňuje. Podle místních se na tom podepisuje i „arogance mocných“, která stojí také za postupným uzavíráním Hradu veřejnosti.

Stanné právo

Sedíme v malostranské kavárně, pěkně daleko od Pražského hradu, protože tam „na kafe zajít nejde“. Všude jsou jen předražené podniky pro turisty. Poslední obyvatelé podhradí, pro svou malebnost kdysi vyhlášeného Nového Světa i nedalekého Pohořelce, kují plány, jak zabránit totálnímu zmrtvění svých čtvrtí. „I když spousta lidí odešla a obyčejný život téměř vymizel, pořád tu byla nádherná příroda,“ říká novoměstská rezidentka Jana Reichová. Radostí a pýchou místních byl v 90. letech otevřený hradní areál s Jelením příkopem a kouty divoké přírody. Po půlstoleté…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].