Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Třikrát na okraj

Vypadá to jako klasická česká groteska: policie vyhlásila pátrání po jednom z největších českých boháčů Tomáši Pitrovi, který přitom nerušeně telefonuje s tuzemskými novináři z lyžařského pobytu v Alpách.

Vypadá to jako klasická česká groteska: policie vyhlásila pátrání po jednom z největších českých boháčů Tomáši Pitrovi, který přitom nerušeně telefonuje s tuzemskými novináři z lyžařského pobytu v Alpách. O co jde? Pitr je hlava kontroverzní skupiny, která podfukem ovládla ústeckou Setuzu, přivedla ke krachu řadu podniků a stojí i za zveřejněním aféry Unipetrol v září loňského roku. Nicméně zatykač se vztahuje k jiné věci – listopadovému rozsudku, kterým jej (spolu s dalšími čtyřmi podnikateli) pražský soudce Petr Novák poslal za daňové úniky na osm a půl roku do vězení.

Tomu, kdo případ aspoň trochu sleduje, vytane na mysli otázka: Co tak najednou? Rozsudek není pravomocný a musí jej ještě potvrdit Vrchní soud. Pitr dosud vždy chodil k hlavnímu líčení, a případ je navíc přes deset let starý. Není divu, že v novinách se okamžitě rozvinuly spekulace, zda nejde o mstu či politickou objednávku. Soudce odmítá své důvody zveřejnit – a dokonce i potvrdit to, zda skutečně vydal zatykač. Policie tak ovšem briskně učinila za něj a jako důvod uvedla obavy, že Pitr zmizí v cizině a bude se vyhýbat případnému trestu.

Případ je sice neobvyklý, ale v současné době není jisté, zda soudce opravdu neměl hodnověrné informace o Pitrově chystaném pokusu o útěk do ciziny či nějaké jiné chystané akci, které vydání zatykače ospravedlní. Jisté je ovšem to, že černého Petra má nyní v ruce policie, která zprávu o vydání zatykače roztroubila do světa. Místo aby si na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].