Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Halíkovo putování nocí

Advokát dospělého křesťanství vydává další bestseller. Tomáš Halík má v Česku dlouhodobě pozici duchovní celebrity.

Advokát dospělého křesťanství vydává další bestseller.

Tomáš Halík má v Česku dlouhodobě pozici duchovní celebrity. V zemi, kde se k víře v Boha hlásí nejmenší procento občanů v Evropě, požívá velké společenské prestiže a každá jeho knížka se setkává se zájmem, který mu mohou nejrůznější národní baviči jen závidět. Nejinak je tomu i v případě jeho nové knihy Noc zpovědníka. Vyšla před Vánocemi a její první patnáctitisícový náklad je vyprodaný.

Vytrvat v otázce

Po duchovních reflexích z cest po světě (Co je bez chvění, není pevné), sebraných kázáních (Oslovit Zachea) a sborníku univerzitních přednášek (Vzýván i nevzýván) pustil nyní Halík do světa pravděpodobně nejosobnější text. Sedmapadesátiletý katolický kněz a profesor sociologie v něm nabízí svoji představu víry pro druhou polovinu duchovního života. Cesta od dětské víry k dospělému křesťanství je jeho parketa. Právě toto téma mu zjednalo oblibu u studentů a duchovních hledačů. To proto už léta chodí do pražského kostela sv. Salvátora na jeho bohoslužby a přednášky. Možnost zažít bohoslužbu s vyloučením infantilnosti a dokola opakovaných zbožných frází není jeho patent, ale v osobě tohoto bytostného intelektuála zafungovala v akademické obci nejvýrazněji.

Z Halíka se tak pro mnohé stala stejně důležitá duchovní autorita, jakou u nás v minulosti byli například teologové Braito, Mandl, Zvěřina, Bouše nebo jakou je dodnes pro hierarchii…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].