Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Dotace pro město duchů

Nefalšovaný zázrak se stal před Vánoci v Jihlavě. Do běžného čtyřpokojového bytu na ulici kapitána Jaroše se najednou přistěhovalo 965 nových nájemníků z celé republiky.

Fotografie: Dvacet šest milionů za pár čárek – no nekupte to! (Primátor Hink.) Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Dvacet šest milionů za pár čárek – no nekupte to! (Primátor Hink.) Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Nefalšovaný zázrak se stal před Vánoci v Jihlavě. Do běžného čtyřpokojového bytu na ulici kapitána Jaroše se najednou přistěhovalo 965 nových nájemníků z celé republiky. Na chodbách je sice nikdo nikdy nespatřil, ale městská kartotéka obyvatel eviduje jejich „trvalý pobyt“ černou na bílém. A i když nikdo z tajuplných příchozích neplatí za byt ani ň, vynese měsíční pronájem jejich kvartýru jihlavské kase neuvěřitelných 26 milionů korun. Tomu se říká štěstí – ne?

Přece nebudeme blbí

V půli prosince oznámil primátor hlavního města Vysočiny Vladimír Hink (ODS) v médiích, že každý, kdo se přihlásí do Jihlavy k trvalému pobytu, dostane od jeho radnice 3 tisíce korun. Ta štědrost měla svůj důvod: město zjistilo, že mu chybí 965 lidí k metě padesáti tisíc obyvatel, což je hranice, za kterou zásadně narůstají státní finance do obecní kasy. V případě Jihlavy činí rozdíl 26 milionů. Otcové města se proto rozhodli chybějící duše nakoupit. „Přece jenom kvůli tomu, že máme o pár lidí míň, nepřijdeme o obrovské peníze,“ vysvětluje tiskový mluvčí úřadu Radek Tulis. „Morálně to samozřejmě není ideální, ale kdyby byla pravidla nastavena lépe, tak bychom takové opičárny nemuseli dělat.“ Radnice dala k dispozici prázdný obecní byt 4+1 a na oko ho pronajala svému tiskovému mluvčímu. Ten pak dával zájemcům požehnání, aby si „u něj“ úředně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].