Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Až zčerná Arktida

Klimatická bilance roku 2005 je celkem dobře známa – jednalo se o jeden z nejteplejších roků od počátku instrumentálních měření, tedy zhruba za posledních 200 let, došlo v něm k největšímu počtu tropických bouří za posledních několik desetiletí a škody pojišťoven způsobené klimatem byly vůbec největší za celou pojišťovací dobu.

Fotografie: Spolehlivě víme jen to, že se něco mění. Foto Profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Spolehlivě víme jen to, že se něco mění. Foto Profimedia.cz • Autor: Respekt

Klimatická bilance roku 2005 je celkem dobře známa – jednalo se o jeden z nejteplejších roků od počátku instrumentálních měření, tedy zhruba za posledních 200 let, došlo v něm k největšímu počtu tropických bouří za posledních několik desetiletí a škody pojišťoven způsobené klimatem byly vůbec největší za celou pojišťovací dobu. Poslední údaj však spíš vypovídá o tom, že pojišťovací agenti jsou stále čilejší, že počet lidí roste a jsou čím dál bohatší.

Podívejme se však na celou klimatickou situaci z hlediska toho, co minulý rok přinesl pro poznání a prognózu klimatických změn a také zda si vědci vidí do úst, když paralelně hrozí katastrofickým oteplováním a katastrofickým ochlazováním. Globální klima má zjednodušeně řečeno tři hlavní úrovně. Tou první je množství sluneční energie, které dopadá na povrch planety. Tou druhou je schopnost zemského povrchu a atmosféry tuto energii zachytit a konečně třetí úroveň je reprezentována ústředním topením planety, tedy systémem teplých a studených mořských proudů, které teplo akumulované v tropickém oceánu dál po planetě rozvádějí.

Solární oteplování

Co se dělo na každé z těchto úrovní? Začněme sluncem, které je největším hybatelem klimatických změn. Tým astronoma Ilji Usoskina oznámil, že sluneční aktivita měřená na základě počtu slunečních skvrn je největší za posledních osm tisíc let! K tomuto závěru astronomové došli, když…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].