Často hledáte, jak…
Obálka vydání 9/2005
9/2005 • 27. 2. – 6. 3. 2005

2005/9

Editorial

Editorial

Jaroslav Spurný

Vážené dámy, vážení pánové,

Jistě si všimnete, že frekvence jmen Stanislav Gross a Šárka Grossová ani v tomto čísle Respektu oproti minulým týdnům neklesla. Je to tím, že zkouška zdejšího politického a společenského systému, vyvolaná nejasnostmi kolem jejich rodinných účtů a podnikatelských aktivit, stále trvá. Přinášíme vám také slíbenou
reportáž Marka Švehly z jeho nedávné cesty do Saúdské Arábie a zprávu Elišky Bártové o dalším osudu devíti dětí, které se z malicherných důvodů pokoušejí odebrat matce českobudějovické úřady.
Příští měsíc oslaví Respekt patnácté výročí svého vzniku a v jednom z nejbližších čísel vám oznámíme, jak tento věk společně s vámi oslavíme. Přejeme vám příjemný čas.

Scéna

Co se děje ve světě

Čestmír Lang

Socialistka a revolucionářka Rosa Luxemburgová se krátce po svém zavraždění pravicovými bojůvkami v Berlíně roku 1919 stala jednou z ikon mezinárodního levicového hnutí. V roce 1926 jí postavila sociálnědemokratická vláda výmarské republiky pomník, který byl ovšem po nástupu Hitlera k moci rychle srovnán se zemí. Nyní, o sedmdesát let později, se na východoberlínském náměstí nesoucím její jméno objeví nový, tentokrát velmi civilní monument. Za toto na německé poměry velmi překvapivé rozhodnutí vděčí obyvatelé Berlína konstelaci v Senátu, kde je od roku 2001 u moci koalice sociálních demokratů a postkomunistické strany PDS. Staronoví komunisté si totiž zřízení pomníku vymínili jako jednu z podmínek koaliční smlouvy.

Hudba

Jan Kovalík

V meziválečný kabaret se v pondělí 28. 2. promění holešovický klub Abaton: vystoupí zde totiž američtí Dresden Dolls, kteří si potrpí na stylizaci. Duo tvoří bubeník Brian Viglione a zpěvačka Amanda Palmerová. Jejich živá vystoupení charakterizuje velká dávka improvizace, kabaretní atmosféra a kvalitní hudební provedení. Zvuk Dresden Dolls místy připomíná zdejším publikem oblíbené Tiger Lillies a vokální sóla Amandy Palmerové se blíží projevu PJ Harvey. Z Prahy zamíří Dresden Dolls na své vůbec první vystoupení do Drážďan.

Televize

Jan Kovalík

Pondělní filmový klub na ČT 2 uvede americký film režiséra Neila LaButeho Podoba věcí (21.30). Introvertní student Adam Sorenson si přivydělává v místním muzeu, kde potká tajemnou umělkyni Evelyn, a zamiluje se. Aby jí mohl být na blízku, přistoupí na nabídku stát se součástí výtvarného díla, kterým Evelyn hodlá zakončit svá studia. Z dvojice se stávají milenci a Adam snadno podléhá vlivu své nové známosti. Příběh milenecké dvojice, pohrávající si s hranicemi morálky, sexu a umění, ukazuje, jak bezradné může být tápání při hledání vlastní identity.

Výstavy

Viktor Šlajchrt

Do reálného socialismu, po němž tak teskní odpůrci demokratických změn, dává bezprostředně nahlédnout výstava fotografií Lubomíra Kotka, uspořádaná v kapli u kostela Panny Marie Sněžné v Praze na Jungmannově náměstí. Z atmosféry 80. let až mrazí: ze slavnostních průvodů, rituálů a totemů vyšinutého režimu tu vane stejná ubohost jako z všedních obrazů ulic s prázdnými obchody a věčnými ploty kolem stavenišť, kde se nic nestavělo. Ale nejen beznaděj, i radosti této éry se autorovi podařilo zachytit – například na tancovačkách nebo v autíčkách autodromu. Kotek prý tehdy pracoval jako fotograf památkové péče. Jeho dokumentace socialistické každodennosti má dnes také neobyčejnou památeční hodnotu. Snad jen název výstavy Zrušte komunismus je nadbytečně návodný. Snímky jsou tak výmluvné, že by se obešly bez programového hesla.

Knihy

Viktor Šlajchrt

Krtice (skrofulóza) je ošklivá nemoc hyzdící postižené hnisavými vředy. Králové Anglie a Francie ji od středověku obřadně léčili vkládáním rukou. Úspěšné to moc nebylo, lid však zázračným schopnostem svých panovníků věřil, čímž potvrzoval posvátnost královského pomazání. Králové divotvorci francouzského historika Marca Blocha (1886–1944) vzbudili po svém vydání v roce 1924 rozpaky, neboť se nezdálo jasné, proč nadaný badatel věnoval tolik minuciózní pozornosti zdánlivě okrajovému jevu. Právě na něm však dokázal postihnout jeden z nejtrvalejších rysů politických dějin, totiž reálnou váhu nereálných iluzí.

Tip

Jan Kovalík

Poté co jej americká kritika unisono vychválila, přichází nový film Clinta Eastwooda Million Dollar Baby tento čtvrtek do českých kin. Snímek z boxerského prostředí je ve světě přirovnáván k takovým dílům jako Scorseseho Zuřící býk nebo Tělo a duše Roberta Rossena. Film již získal ocenění Národní společnosti filmových kritiků USA a sedm nominací na Oscara, mj. za režii a mužský herecký výkon (obojí pro Clinta Eastwooda).

Domov

Připomeňme si

Marek Pokorný

To krásné slovo vyvlastnění

Hana Čápová

Hned dvakrát jednali poslanci na této schůzi o právech lidí, kteří mají pozemky pod současnými nebo budoucími silnicemi. Skupina zákonodárců přišla s návrhem, jak tady v zájmu dálnic usnadnit vyvlastňování. A pak ombudsman Otakar Motejl sněmovně připomenul, že stát zatím nevyplatil skoro osm miliard korun lidem, kterým kvůli silnici sebral pozemky před rokem 1990. Motejlovo sdělení jen posílilo otázku, zda v této zemi nejsou pozice a sebevědomí vlastníků v porovnání se staviteli zatím tak chabé, že je ve veřejném zájmu podporovat spíš jejich tvrdohlavost než stavbu nových komunikací.

Bordel na prodej

Jaroslav Spurný

Zatímco na politické a mediální scéně se průběh skandálu „Gross“ zatím v zásadě neliší od reakcí a výkonů běžných jinde, varovná kontrolka se rozsvěcí nad postupem policie a státního zastupitelství. Jejich role v zápase s temnými zákoutími tuzemské politiky, korupcí a klientelismem je přitom klíčová. Pokud budou setrvávat v nečinnosti anebo případ zametou pod koberec, nepomůže k očistě ani výměna vlády. Veřejnost bude nadále – a oprávněně – přesvědčena, že v případě mocných tady neexistuje vymáhatelnost práva a spravedlnost zůstává vůči jejich zločinům slepá.

Stanislav, náš osud

Silvie Lauder

Testování českého politického systému, které odpálila aféra Stanislava Grosse, pokračuje. Zatím bez jasného výsledku, protože příběh není zdaleka u konce.

Strach a hnus nad Postoloprty

David Hertl

Trp, kikáně, a bude ti líp

Eliška Bártová

Komentáře

Koláček na mostě

Marek Hudema

Holé lebky ze sociálky

Eliška Bártová

Brusel vítá Juščenka

Chceme se smířit

Zbyněk Petráček

Musíme si pomáhat. To by bylo pěkné motto evropské cesty George Bushe, zvlášť s ohledem na to, jak Amerika už dvakrát Evropě pomohla v době nejtěžší a nyní, když má sama problémy, očekává něco podobného od Evropy. Jenže nám zní tento slogan divně, jako připomínka toho, že každý máme nějaký ten škraloup, ale co jsme si, to jsme si. Musíme se smířit. Ani takové motto nevyzní jako ideál – působí jako planý imperativ v rozvodovém řízení. Chceme se smířit a pomáhat si. To už je lepší a tak mělo vyznít i Bushovo turné po Evropě. Bylo v tomto smyslu úspěšné, nebo neúspěšné? Záleží na kritériu posouzení. Všichni účastníci byli happy. Nikdo nic nezkazil, nikdo se nikomu neomlouval, nikdo svá rozhodnutí neměnil, nikdo žádnou smlouvu nepodepsal… Takže smír alespoň před TV kamerami panoval. A co se týče vzájemné pomoci? Skeptik by nad atlantickou vazbou zlomil hůl a dokládal by, že Evropa již preferuje Čínu a Rusko. Euforik by očekával, že Bush podepíše Kjótský protokol a Chirac uvítá francouzské vojáky v Iráku. Realista si všímá spíše drobných posunů a ty nejsou zdaleka temné.

Ve hvězdách

Jiří Sobota

Novinky z bourání státu

Erik Tabery

Kvůli jednomu muži neschopnému vyvodit důsledky ze své chyby a kvůli partaji neschopné ho nahradit někým vhodnějším se ocitáme na prahu dramatické a zatím těžko předvídatelné budoucnosti. Komunisté se hrnou k moci a hlava státu přichází s výzvou ke změně volebního systému. Ale to nejsou jediné zprávy, které můžeme vyčíst z dosavadního českého testování případem Gross.