Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Tip

Poté co jej americká kritika unisono vychválila, přichází nový film Clinta Eastwooda Million Dollar Baby tento čtvrtek do českých kin. Snímek z boxerského prostředí je ve světě přirovnáván k takovým dílům jako Scorseseho Zuřící býk nebo Tělo a duše Roberta Rossena. Film již získal ocenění Národní společnosti filmových kritiků USA a sedm nominací na Oscara, mj. za režii a mužský herecký výkon (obojí pro Clinta Eastwooda).

Fotografie: Million Dollar Baby • Autor: Respekt
Fotografie: Million Dollar Baby • Autor: Respekt

Poté co jej americká kritika unisono vychválila, přichází nový film Clinta Eastwooda Million Dollar Baby tento čtvrtek do českých kin. Snímek z boxerského prostředí je ve světě přirovnáván k takovým dílům jako Scorseseho Zuřící býk nebo Tělo a duše Roberta Rossena. Film již získal ocenění Národní společnosti filmových kritiků USA a sedm nominací na Oscara, mj. za režii a mužský herecký výkon (obojí pro Clinta Eastwooda).

Ve filmu Eastwood ztělesňuje osamělého Frankeiho Dunna, který se dříve živil jako tzv. cut man, čili muž, který boxerům při zápasech prořezává oční víčka naplněná krví, aby utkání mohlo dále pokračovat. Děj filmu Frankieho zachycuje již jako postaršího trenéra v soukromé tělocvičně v Los Angeles, kde působí společně s Eddiem Scrap-Iron Durpisem (Morgan Freeman). Se zájmem o trénování za Frankiem jednoho dne přichází mladá žena Maggie Fitzgeraldová (Hilary Swanková). Dunn ji nejprve bez okolků odmítá, nakonec však souhlasí. Rozvíjí se zdánlivě banální „rockyovský“ příběh, kdy starý profík trénuje mladého nováčka. Funguje však jen jako kulisa ke vztahovému dramatu tří rozdílných charakterů. Million Dollar Baby je filmem z prostředí ženského boxu, ale postrádá schematická triumfální vítězství v poslední minutě.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].