Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Televize

Pondělní filmový klub na ČT 2 uvede americký film režiséra Neila LaButeho Podoba věcí (21.30). Introvertní student Adam Sorenson si přivydělává v místním muzeu, kde potká tajemnou umělkyni Evelyn, a zamiluje se. Aby jí mohl být na blízku, přistoupí na nabídku stát se součástí výtvarného díla, kterým Evelyn hodlá zakončit svá studia. Z dvojice se stávají milenci a Adam snadno podléhá vlivu své nové známosti. Příběh milenecké dvojice, pohrávající si s hranicemi morálky, sexu a umění, ukazuje, jak bezradné může být tápání při hledání vlastní identity.

Fotografie: Podobí věcí. • Autor: Respekt
Fotografie: Podobí věcí. • Autor: Respekt

Pondělní filmový klub na ČT 2 uvede americký film režiséra Neila LaButeho Podoba věcí (21.30). Introvertní student Adam Sorenson si přivydělává v místním muzeu, kde potká tajemnou umělkyni Evelyn, a zamiluje se. Aby jí mohl být na blízku, přistoupí na nabídku stát se součástí výtvarného díla, kterým Evelyn hodlá zakončit svá studia. Z dvojice se stávají milenci a Adam snadno podléhá vlivu své nové známosti. Příběh milenecké dvojice, pohrávající si s hranicemi morálky, sexu a umění, ukazuje, jak bezradné může být tápání při hledání vlastní identity.

•••

Zjistit, jestli mezi britskými policisty panuje rasová nesnášenlivost, se pokusil reportér BBC Mark Daly ve svém dokumentu V převlečení za policistu (ČT 2, 1. 3., 20.00). Daly na sedm měsíců nastoupil na policejní akademii v Manchesteru a natáčel své kolegy a instruktory skrytou kamerou. Dokument obsahuje i záběry ze zásahů z ulic Manchesteru, kterých se Daly „ve službě“ účastnil. Minulý rok byl reportér zatčen za to, že neoprávněně čerpal policejní plat a zneužil majetek policie. Reportér peníze, které odváděl na zvláštní účet BBC, vrátil. BBC pak čelila kritice, že natáčení skrytou kamerou je neetické. Stanice se ale za svého zaměstnance rezolutně postavila a novinář loni vyhrál cenu pro nejlepšího britského mladého novináře.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].