Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Když Američané stárnou

Důchodová reforma, to je vnitropolitické téma číslo jedna prezidenta George Bushe, které dnes hýbe Spojenými státy. Není vůbec divu, vždyť stejně jako v Evropě i Američané mají problém se stárnoucí populací, a tak se i americký systém důchodového zabezpečení (jemuž se říká Social Security) dostal do vážných potíží. V roce 2018 se začne důchodcům vyplácet více, než kolik se vybere, a v roce 2042 by se mohl celý systém podle Bílého domu úplně zhroutit.

Rooseveltovo dítě

Systém důchodového zabezpečení, založený prezidentem Rooseveltem v roce 1935, zůstává v očích většiny Američanů nejúspěšnějším vládním programem. Jde o průběžný důchodový systém, který je financován z 12,4% daně z mezd, na kterou stejným dílem přispívají zaměstnanci i zaměstnavatelé. Jenže populace stárne a rodí se méně dětí: výsledkem je, že zatímco v roce 1950 na jednoho důchodce přispívalo 16 pracujících, dnes to jsou jen 3,3 dospělého jedince. Tento podíl nezmenší ani již schválené postupné posunutí hranice pro odchod do důchodu ze současných 65 na 67 let. Po roce 2010 totiž začnou do důchodu odcházet silné poválečné populační ročníky, tzv. baby boom generation. Za 45 let tak budou na jednoho důchodce přispívat už jen dva pracující.

Pokusit se o změnu tohoto systému patřilo v Americe vždy mezi velká politická tabu. Vnitropolitičtí analytici se od poloviny šedesátých let shodovali v názoru, že kdo na celý systém sáhne, toho voliči vynesou v zubech. Demokraté dokonce v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].