Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Lidovci řekli premiérovi Ne

Dokud šlo ještě o tragikomické okolnosti půjčky Stanislava Grosse na koupi luxusního bytu, zůstávali koaliční partneři ČSSD na straně předsedy vlády. Jenže na přelomu předminulého a minulého týdne začal dostávat jasné obrysy příběh, který Grossův nevyjasněný dluh za byt co do závažnosti hravě přebije.

Dokud šlo ještě o tragikomické okolnosti půjčky Stanislava Grosse na koupi luxusního bytu, zůstávali koaliční partneři ČSSD na straně předsedy vlády. Jenže na přelomu předminulého a minulého týdne začal dostávat jasné obrysy příběh, který Grossův nevyjasněný dluh za byt co do závažnosti hravě přebije – podivné podnikání jeho manželky Šárky. Šéf lidovců Miroslav Kalousek rozpoznal jako první hranici mezi aférou, kvůli níž nestojí za to ohrožovat vládu, a skandálem, který už kabinet poškozuje natolik, že je lepší riskovat jeho pád. Výzva křesťanských demokratů, aby Gross podal demisi, ovšem prozatím zůstala viset ve vzduchu: premiér počastoval lidovecké ministry stejným apelem a odebral se na dovolenou. Pochod za rozuzlením dramatické společenské hádanky tedy pokračuje – a tady jsou jeho zásadní milníky.

Pohár přetekl

Ke konci předminulého týdne měla aféra Gross našlápnuto ke konci. Koalice se za premiéra postavila a její poslanci opakovali, že skandál není dostatečnou rozbuškou, aby vyhodil do povětří celou vládu a uvrhl zemi do politické nejistoty. Pak ale Gross do kamer České televize přiznal, že za půjčku, kterou eBanka poskytla jeho manželce na mnohamilionový byznys, ručila Libuše Barková – dáma pohybující se v těsné blízkosti největšího pražského nevěstince Escade. Den poté se Miroslav Kalousek přestal ohlížet na politickou stabilitu. „Individuální problémy pana premiéra ohrožují akceschopnost vlády České republiky,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].