Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Hokejové hvězdy jsou postradatelné

Severoamerická Národní hokejová liga (NHL), cirkus s ročními příjmy převyšujícími dvě miliardy dolarů (jedna dvacetina příjmů českého rozpočtu), se definitivně zadrhl. Šéf NHL Garry Bettman minulou středu oznámil, že nejslavnější hokejová soutěž na světě nezačne. Zatím pouze jednou neměla trofej pro vítěze – slavný Stanley Cup – svého majitele. Bylo to v roce 1919, kdy byla zrušena finálová série kvůli epidemii španělské chřipky. Tentokrát ale hokejisté za celou sezónu nevyjeli ani jednou na led a navíc na tom někteří majitelé klubů ještě vydělali.

Severoamerická Národní hokejová liga (NHL), cirkus s ročními příjmy převyšujícími dvě miliardy dolarů (jedna dvacetina příjmů českého rozpočtu), se definitivně zadrhl. Šéf NHL Garry Bettman minulou středu oznámil, že nejslavnější hokejová soutěž na světě nezačne. Zatím pouze jednou neměla trofej pro vítěze – slavný Stanley Cup – svého majitele. Bylo to v roce 1919, kdy byla zrušena finálová série kvůli epidemii španělské chřipky. Tentokrát ale hokejisté za celou sezónu nevyjeli ani jednou na led a navíc na tom někteří majitelé klubů ještě vydělali.

Miliardáři versus milionáři

V září loňského roku oznámili majitelé tzv. výluku – přerušení ligy, aby donutili hráče snížit platové požadavky. Jde o klasický spor o uzavření nové kolektivní smlouvy o mzdách – jen s tím rozdílem, že na jedné straně jsou hráči – milionáři, zastoupení Asociací hráčů NHL (NHLPA), a na druhé miliardáři – majitelé klubů (NHL). Poslední kolektivní smlouva vypršela loni. Byla platná od roku 1995 a hráčům přinesla pohádkové příjmy. Ale už její uzavření provázely podobné spory jako nyní a sezóna 1994/95 se smrskla v základní části díky výluce ze strany klubů na pouhých 48 zápasů z 82.

Ačkoli tehdy majitelé klubů předpokládali, že se jim touto smlouvou podaří zastavit či alespoň zpomalit dramatický nárůst platů hráčů, stal se pravý opak. Několik bohatých klubů začalo stejně hráče přeplácet a donutilo tak i menší kluby držet krok. V…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].