Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Film

Příběhy obyčejného šílenství scenáristy a režiséra Petra Zelenky se hrají v pražském Dejvickém divadle už nějaký ten pátek, nyní se autor rozhodl je převést do filmové podoby. Hlavní roli muže, jemuž se život postupně vymyká z rukou, ztvárňuje herec Ivan Trojan. Podobně jako ve svých předchozích opusech Knoflíkáři nebo Rok ďábla si i tady Zelenka libuje v bizarnostech a absurdních situacích: hrdina Petr, jemuž se postupně zhroutí kariéra leteckého navigátora, za úplatu coby voyeur sleduje sousedy při sexu, jeho matka má jakousi charitativní úchylku a nutkání zásobovat celý svět balíky s obnošeným šatstvem. Film chce humornou formou pojednávat o vztazích a lásce. Premiéra se koná tento čtvrtek 24. 2.

vobrazek_344.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_344.jpeg • Autor: Respekt

Příběhy obyčejného šílenství scenáristy a režiséra Petra Zelenky se hrají v pražském Dejvickém divadle už nějaký ten pátek, nyní se autor rozhodl je převést do filmové podoby. Hlavní roli muže, jemuž se život postupně vymyká z rukou, ztvárňuje herec Ivan Trojan. Podobně jako ve svých předchozích opusech Knoflíkáři nebo Rok ďábla si i tady Zelenka libuje v bizarnostech a absurdních situacích: hrdina Petr, jemuž se postupně zhroutí kariéra leteckého navigátora, za úplatu coby voyeur sleduje sousedy při sexu, jeho matka má jakousi charitativní úchylku a nutkání zásobovat celý svět balíky s obnošeným šatstvem. Film chce humornou formou pojednávat o vztazích a lásce. Premiéra se koná tento čtvrtek 24. 2.

•••

Do zapadlé vesničky uprostřed arménských zasněžených plání přivádí diváka film Vodka Lemon režiséra Hinera Saleema. Vládne tu bída a apatie, osamělý válečný veterán Hamo Isko dokáže komunikovat jen se svou mrtvou ženou na hřbitově a ještě mu na krku visí neschopný syn závislý na alkoholu. Ale ne nadarmo nese tenhle snímek označení „poetická komedie“ – na obzoru se objevuje stejně opuštěná žena Nina, která prodává v kiosku u silnice vodku, a mezi ní a Hamem přeskočí jiskra. Uprostřed beznaděje pomalu klíčí optimismus a láska. Režisér filmu Hiner Saleem je původem Kurd, Arménii si vybral prý proto, že mu svou atmosférou připomínala domov.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].