Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Bůh u nás nemá na vybranou

PETER KRENICKÝ (na snímku s kolegou Jánem Lemešem u zdi rozestavěného kostela) se narodil roku 1956 v Ďačově na Slovensku. Po studiu řeckokatolické teologie v Bratislavě působil jako kněz v Levoči, Prešově a Staré Ľubovni, poté se rozhodl pro misionářskou dráhu. Absolvoval příslušnou školu v Polsku, rok strávil v osamocení v klášteře. Od roku 1991 působí jako misionář na Zakarpatské Ukrajině. Slouží tu řecko i římskokatolické mše, jako děkan spravuje 36 farností nejrozsáhlejšího tamního okresu, obnovil nebo vybudoval 17 kostelů, charitní pečovatelskou službu, usiluje o zřízení lycea. Od roku 2002 vede projekt „Adopce na dálku“, jehož cílem je podporovat vzdělávání místních dětí. Adoptivní rodiče tak díky němu našlo už přes 800 ukrajinských dětí.

Fotografie: Peter Krenický. Foto Ivo Dokoupil • Autor: Respekt
Fotografie: Peter Krenický. Foto Ivo Dokoupil • Autor: Respekt

PETER KRENICKÝ (na snímku s kolegou Jánem Lemešem u zdi rozestavěného kostela) se narodil roku 1956 v Ďačově na Slovensku. Po studiu řeckokatolické teologie v Bratislavě působil jako kněz v Levoči, Prešově a Staré Ľubovni, poté se rozhodl pro misionářskou dráhu. Absolvoval příslušnou školu v Polsku, rok strávil v osamocení v klášteře. Od roku 1991 působí jako misionář na Zakarpatské Ukrajině. Slouží tu řecko i římskokatolické mše, jako děkan spravuje 36 farností nejrozsáhlejšího tamního okresu, obnovil nebo vybudoval 17 kostelů, charitní pečovatelskou službu, usiluje o zřízení lycea. Od roku 2002 vede projekt „Adopce na dálku“, jehož cílem je podporovat vzdělávání místních dětí. Adoptivní rodiče tak díky němu našlo už přes 800 ukrajinských dětí.

Po Praze se říkalo, že jste se před volbami na Ukrajině musel skrývat.

Když se rozjelo druhé kolo voleb, dostal jsem zprávu, že mám být zlikvidován. Radili mi, abych se někam schoval, nebo alespoň byl pořád mezi lidmi.

Co proti vám kdo má?

O Podkarpatskou Rus má veliký zájem mafie, hraničí se Západem, jsou tam lesy, které se dají prodat. A už dávno před volbami nás úředníci z okresu vybízeli, abychom se zapojili do předvolební propagandy za Janukovyče. Když jsem to odmítl, začali hned útočit a vyhrožovat. Po prvním kole voleb museli nějak vysvětlit, proč pro Janukovyče…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].