Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Standa Gross v říši Escade

Premiérova žena Šárka Grossová ani po týdnu nevysvětlila přesvědčivě původ šesti milionů, které použila loni na jaře na nákup domu na pražském Proseku. A je tu už další problém. Nákup domu paní premiérovou je součástí velkorysého projektu stavby luxusních bytových apartmánů. Veřejně dostupné informace ale vzbuzují podezření, že se Šárka Grossová podílí na stavbě financované z nelegálních zisků nevěstince. Jasněji řečeno: nelze vyloučit, že se v proseckém projektu perou špinavé peníze. Tuto verzi nepřímo potvrzuje premiér svým nedělním prohlášením, že za půjčku jeho ženě ručila její přítelkyně Libuše Barková.

Fotografie: Tak mi volala Libuška, že jí volal Martin, že mu volali z Escade, že kapříci jsou na cestě. Ale nikomu ani muk! Foto Pavel Wellner / LN • Autor: Respekt
Fotografie: Tak mi volala Libuška, že jí volal Martin, že mu volali z Escade, že kapříci jsou na cestě. Ale nikomu ani muk! Foto Pavel Wellner / LN • Autor: Respekt

Premiérova žena Šárka Grossová ani po týdnu nevysvětlila přesvědčivě původ šesti milionů, které použila loni na jaře na nákup domu na pražském Proseku. A je tu už další problém. Nákup domu paní premiérovou je součástí velkorysého projektu stavby luxusních bytových apartmánů. Veřejně dostupné informace ale vzbuzují podezření, že se Šárka Grossová podílí na stavbě financované z nelegálních zisků nevěstince. Jasněji řečeno: nelze vyloučit, že se v proseckém projektu perou špinavé peníze. Tuto verzi nepřímo potvrzuje premiér svým nedělním prohlášením, že za půjčku jeho ženě ručila její přítelkyně Libuše Barková.

Provozní z bordelu

S Šárkou Grossovou jde do prosecké stavby právě ona, koupila dva sousední domy. (Úplně přesně řečeno – projekt jde na vrub firmy Denna Production, vlastněné Šárkou Grossovou, a L. B. faktor, která donedávna patřila Barkové a dnes jejímu synovi.) Přestavba současných ruin na bytový komplex by podle odhadu realitních odborníků měla stát minimálně padesát milionů korun a podle záměru obou žen by byty měly být rozprodány za celkovou cenu minimálně sto dvacet milionů korun (viz rámeček). To by byl úctyhodný zisk. Jenže okolnosti, za jakých byly objekty získány, jsou tak neprůhledné a podezřelé, že by to chtělo opravdu silné vysvětlení. Dokonale to ilustruje příběh investic Libuše Barkové.

Podle oficiálních dokumentů zvítězila Libuše Barková v dražbě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].