Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Šance na nový začátek

Vstřícnými slovy se na své první oficiální návštěvě uvedla v Paříži americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová: „Amerika vítá prohlubující se sjednocování Evropy. Měli jsme v minulých letech neshody, nyní však nastala doba k napsání nové kapitoly v našich vztazích, v našem spojenectví.“ I z evropské strany zněla slova o společných hodnotách a novém počátku. Už podle množství vzájemných poklonků se zdá, že americko-evropské vztahy jsou skutečně na lepší cestě. Hluboké rozpory mezi USA a značnou částí Evropy sice trvají, doba ledová ve vzájemných vztazích však už patří minulosti.

Fotografie: Je vzdělaná a má přehled – pro Evropany je Condoleezza Riceová mnohem příjemnější partner než George Bush. (Na snímku spolu s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem, 9. února 2005 v Bruselu.) • Autor: Respekt
Fotografie: Je vzdělaná a má přehled – pro Evropany je Condoleezza Riceová mnohem příjemnější partner než George Bush. (Na snímku spolu s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem, 9. února 2005 v Bruselu.) • Autor: Respekt

Vstřícnými slovy se na své první oficiální návštěvě uvedla v Paříži americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová: „Amerika vítá prohlubující se sjednocování Evropy. Měli jsme v minulých letech neshody, nyní však nastala doba k napsání nové kapitoly v našich vztazích, v našem spojenectví.“ I z evropské strany zněla slova o společných hodnotách a novém počátku. Už podle množství vzájemných poklonků se zdá, že americko-evropské vztahy jsou skutečně na lepší cestě. Hluboké rozpory mezi USA a značnou částí Evropy sice trvají, doba ledová ve vzájemných vztazích však už patří minulosti.

Ofenziva olivové ratolesti

Hodnotu slov Condoleezzy Riceové podtrhává to, že je pronesla právě ve Francii, vnímané Američany jako centrum antiamerikanismu a symbol nevděku – americká veřejnost se dodnes domnívá, že Francouzi nejsou Americe dostatečně vděčni za opakované osvobození z německého područí a za ochranu před rozpínavostí komunismu. Pro Spojené státy však – i přes rostoucí význam asijské oblasti – zůstává Evropa spojencem číslo jedna. S evropskými zeměmi spojují Ameriku historické kořeny i dlouholeté alianční vazby. Na nikoho USA tolik nespoléhají jako právě na evropské země, a i proto Bushovu administrativu v uplynulých letech mrzelo, že právě ona je spojována s hlubokou krizí ve vzájemných vztazích.

Personální změna ve vedení americké diplomacie je tak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].