Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Připomeňme si

Škola, která tady jako jedna z prvních zrušila učebnice, biflování, známky a začala brát žáka jako rovnocenného partnera, se dostává ke křižovatce, která může experiment zastavit. Čtvrtého února uzavřela radnice druhého pražského obvodu přihlášky do konkurzu na nového ředitele ZŠ Londýnská.

Jan Kotal se Londýnskou, v jejímž čele stojí od roku 1992, snažil proměnit ve školu, do které se děti těší. Zavedl dialog mezi žákem a pedagogem, kterého sesadil z nedotknutelného trůnu. Svým vizionářským přístupem a netradičními metodami ale postupně naštval hodně lidí. Nejdříve část učitelského sboru, která odmítla podle nového způsobu učit. Následovali někteří rodiče tehdejších osmáků, kteří dostali strach (zbytečný, jak se později ukázalo), že se z příliš nonkonformní základky jejich děti nedostanou na střední školu.

Napjatá atmosféra bouchla v červenci 2004, když vyšlo najevo, že bohém Kotal přestavěl školní půdu na jednu velkou učebnu bez jakéhokoli povolení a kompletně načerno. Městská rada Prahy 2 ho vzápětí jednomyslně odvolala. Proti tomu rozhodnutí se ale mezi rodiči vzedmula taková vlna odporu, že její ozvuky dorazily přes různé konexe až na Hrad k prezidentovi, a radnice se tváří v tvář nečekanému rozruchu rozhodla původní verdikt zmírnit: Kotalovi bylo umožněno vést Londýnskou až do konce tohoto školního roku a radní vyhlásili konkurz na nového šéfa.

Činnost konkurzní komise je neveřejná a její členové podepsali mlčenlivost. Proto se nelze dozvědět, kolik…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].