Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Liška mává s Microsoftem

Fotografie: Stačí kliknout a Bill Gates ztrácí dalšího zákazníka. Repro Respekt • Autor: Respekt
Fotografie: Stačí kliknout a Bill Gates ztrácí dalšího zákazníka. Repro Respekt • Autor: Respekt

Firma Microsoft zažívá temné chvilky. Po světě se závratnou rychlostí šíří internetový prohlížeč Firefox, který je zdarma, bezpečnější a jednodušší k ovládání než Explorer Billa Gatese. Jedno renomované médium za druhým konstatuje, že je to skvělý program, a nezakrytě je doporučují k užívání. Před několika týdny navíc vyšla na prohlížeč Firefox dvoustránková reklama v deníku The New York Times. Na tom není nic nenormálního, podobných inzerátů bývá uvnitř prestižního listu hodně. Jenže tentokrát si reklamu zaplatili samotní nadšení uživatelé. Je jich už více než sedmnáct milionů.

Existuje alternativa

Firefox je počínaje loňským 9. listopadem volně ke stažení na internetu, k velké radosti všech, kteří si stěžují na těžkopádnost a nízkou úroveň zabezpečení dnes nejrozšířenějšího Exploreru z dílny Microsoftu. Už začátkem prosince překročil počet lidí, kteří si Firefox ze sítě stáhli (na adrese www.mozilla.org), hranici deseti milionů. Několik z nich nadchl tak, že se rozhodli dát o něm vědět co nejširšímu okruhu uživatelů internetu a složili se na dvoustránkovou reklamu v The New York Times.

Inzerát měl být původně otištěn několik dní poté, co se prohlížeč objevil na síti. Jenže grafici měli problémy, jak na jednu z dvojice stránek vtěsnat na deset tisíc webových stránek, jejichž provozovatelé na propagační akci přispěli. Na téže stránce je totiž navíc velkými písmeny napsáno:…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].