Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Jak se zrodil Občan Berlusconi

Fotografie: Když kontrolujete média, už nepotřebujete k ovládnutí moci používat tanky. Foto BBC • Autor: Respekt
Fotografie: Když kontrolujete média, už nepotřebujete k ovládnutí moci používat tanky. Foto BBC • Autor: Respekt

Toto úterý by si televizní diváci neměli nechat ujít dokument Občan Berlusconi, který mapuje cestu italského premiéra k moci. Zejména pak jeho využívání médií k likvidaci konkurence, kritiků a posilování vlastního obchodního impéria. Vidět tento zajímavý film režisérky Susan Gray stojí určitě za to – už proto, že u nás se podobné politické dokumenty téměř netočí.

Jinak než Moore

Občan Berlusconi (2003) odkrývá stinnou stránku politiky, která se sice v tomto případě odehrává v italských kulisách, ale její rysy dobře známe i z Česka. Už proto divák sleduje film doslova přikován. Dokument sice přináší informace o italském premiérovi, které zřejmě většina zdejších diváků nezná, nemusejí se nicméně bát, že by se v něm neorientovali, protože Berlusconiho vzestup popisuje velmi přehledně už od počátku, kdy byl jen schopným podnikatelem s podezřelými kontakty a finančním krytím. Pro čtenáře renomovaného týdeníku The Economist ale nepůjde o nic nového, protože ten o Berlusconim ve stejné době, kdy dokument vznikal, napsal, že jde o „dosud nejextrémnější případ zneužití demokracie k osobnímu prospěchu jednotlivce“.

Díky strhujícímu rytmu a chronologii vyprávění je možné ve filmu sledovat, jak lehce se mohou klasické pilíře demokracie bortit, pokud se jim od začátku veřejnost a politici nesnaží vtisknout co nejlepší kontrolu a průhlednost. Berlusconi a jeho impérium…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].