Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Šest milionů pro paní Šárku

Premiér Stanislav Gross ještě nestačil vysvětlit, kde si vlastně půjčil chybějící milion na nákup svého bytu, a už jej pronásleduje další finanční záhada.
„Všechno je čisté, všechno je v pořádku, ale víc vám k tomu neřeknu. Mám s novináři špatné zkušenosti,“ odpovídá na otázky Šárka Grossová.

Fotografie: Manželé Grossovi: když jeden neví a druhý se směje. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Manželé Grossovi: když jeden neví a druhý se směje. Foto ČTK • Autor: Respekt

Premiér Stanislav Gross ještě nestačil vysvětlit, kde si vlastně půjčil chybějící milion na nákup svého bytu, a už jej pronásleduje další finanční záhada. Mnohem závažnější. Jeho žena Šárka koupila loni v březnu za šest milionů korun obytný dům na pražském Proseku. Přesně řečeno, dům koupila firma Denna, jejímž jediným vlastníkem je premiérova žena. Tato investice ve výši šesti milionů je zcela mimo dosah premiérových rodinných příjmů. „Všechno je čisté, všechno je v pořádku, ale víc vám k tomu neřeknu. Mám s novináři špatné zkušenosti,“ odpovídá na otázku o původu peněz Šárka Grossová. Ve stínu současných mraků nad privátními účty rodiny Grossových ovšem takové vysvětlení nestačí.

Tady nikdo není

Firma Denna Production byla zapsána do obchodního rejstříku přesně před rokem. O šest týdnů později koupila zmíněný dům – přesně za pět milionů devět set tisíc. Ze zápisu v katastru nemovitostí vyplývá, že cena byla zaplacena v hotovosti a ve smlouvě neexistuje žádný závazek, který by prokazoval, že si firma Denna půjčila u banky. To je ale jen začátek finančně náročného projektu, do kterého jde s Šárkou Grossovou rodinná přítelkyně Libuše Barková. Ta – respektive její firma LB Faktor, která byla těsně po koupi nemovitosti přepsána na jejího dvacetiletého syna – koupila tři měsíce před premiérovou ženou za pět milionů korun dva sousední domy a obě ženy mají plán, jak celý prostor za desítky milionů korun přestavět na luxusní bytový komplex. Studii přestavby si jejich firmy nechaly vypracovat u architektonického ateliéru ai5. V domě by mělo být jedenáct bytů, fitnesscentrum a podzemní garáže. To vše na místě současných dlouho neobývaných domů, z nichž by po přestavbě měly zbýt jen obvodové zdi.

„Ne, paní Grossová tu není,“ říká mužský hlas na čísle firmy Denna. „O žádném domě na Proseku nevím, to se musíte zeptat paní majitelky,“ dodává. Společnost Šárky Grossové sídlí v budově nemocnice Na Homolce, jde o jednu kancelář na patře lékařských ordinací. Při osobních návštěvách nikdo v kanceláři není. „Tam se nikdo moc nezdržuje,“ říká procházející lékařka. Kancelář má Šárka Grossová pronajatou od firmy Canadian Medical Centre, její zahraniční majitelé nejsou dostupní.

Čistému vše čisté

Projekt Šárky Grossové je nutné dát do kontextu současných mediálních pátrání, z čeho vlastně Grossovi zaplatili svůj byt. Tisk totiž zjistil, že na transakci něco neklape. Na čtyřmilionovou hodnotu apartmánu musel Gross přes poskytnutou bankovní hypotéku někde sehnat ještě 1,2 milionu korun. Otázka zněla – kde. Stanislav Gross před třemi lety tvrdil, že jejich rodina je solventní, protože jeho žena vydělává víc než on a na byt si ušetřili. O půl roku později ale novinám sdělil: „To nebylo přesné, tisk to překroutil, moje žena dokázala vydělat více peněz než já pouze ve dvou měsících.“ Takže tolik peněz rodina nemohla ušetřit. Před dvěma týdny, když nejasné účty opět vytáhla na světlo Mladá fronta Dnes, už o šetření nebyla řeč – chybějící milion prý mladým manželům půjčil Grossův strýc. A poté, co novináři zjistili, že strýc takovou sumu nemohl vlastnit, přišla další Grossova varianta: strýcovi prý peníze pro synovce půjčil v roce 1999 někdejší novinář a dnešní neúspěšný podnikatel, Rostislav Rod. (Mimochodem, pan Rod tvrdí, že půjčil peníze s „velmi ziskovým úrokem“, ale ani jedna z jeho dvou firem nemá na poskytování úvěrů licenci. Jde tedy o lichvu, kterou by měla stíhat policie.)

„Je to všechno čisté,“ odpovídá Šárka Grossová do telefonu na dotaz, jak to bylo s financováním proseckého domu, kde vzala peníze na nákup a kdo zaplatí rekonstrukci. Poté pokládá telefon a posílá sms: „Nezlobte se, ale nemám nyní dobré zkušenosti s novináři. Stejně si píšete to, co se vám hodí, bez ohledu na mé odpovědi. Zjistěte si o té transakci informace, je to vše naprosto čisté.“

Ahoj, mami

Jedno z prvních pražských sídlišť – Prosek – začíná být dobrou adresou. Zejména jeho část starých domů a statků z minulého století, která je z velké míry rekonstruována. Kousek od starých proseckých budov Šárky Grossové a Libuše Barkové se staví metro, místo leží kousek od lesa, v části, kde dnes vyrůstají luxusní byty. V tomto smyslu jde o vynikající investici. Jenže kromě nejasného původu peněz premiérovy ženy vzbuzuje zájem ještě jedna věc – jméno její společnice.

Libuše Barková zdaleka není neznámou postavou. Respekt o ní psal už před dvěma lety v souvislosti se zprávou o množících se případech politiků zachycených policií při telefonátech s úředně odposlouchávanými osobami. Podle tehdejších informací měl do takové databáze spadnout i Gross – právě kvůli telefonátu s Libuší Barkovou. Tato majitelka domu, ve kterém v době údajných odposlechů sídlil nevěstinec, byla totiž policií prověřována kvůli podezření z účasti na obchodu se ženami, nicméně zprávu, že ji kvůli tomu policie i odposlouchávala, se Respektu před soudem nepodařilo prokázat. „Je to přítelkyně mé ženy z mládí, jinak nemáme moc společného. Jde o kamarádství dvou matek, víc v tom nehledejte,“ vysvětloval Gross svého času kontakt s paní Barkovou. Nicméně prosecký projekt ukazuje, že obě matky mají společného mnohem víc než pár vzpomínek na pubertu.

Premiér Stanislav Gross se od obchodních aktivit své ženy distancuje. „Kde na to vzala peníze? To se zeptejte jí. Proč jste se jí nezeptali?“ říká. Na odpověď, že jeho manželka nechce o proseckém nákupu mluvit, jen krčí rameny. „Moje žena má řadu podnikatelských aktivit a taky poskytnutých úvěrů,“ říká ministerský předseda. „Je to její věc.“ Na poznámku, že firma Denna nemá žádný majetek a že jeho žena kromě firmy Denna nic nevlastní, a nemá tedy možnost za úvěry jakkoli ručit, už premiér neodpověděl.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 6/2005 pod titulkem Šest milionů pro paní Šárku