Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

První nanolék je tady

Dost možná je to symbolický milník, srovnatelný se startem první kosmické družice nebo s otevřením první internetové stránky. V minulých dnech americký Úřad pro dohled nad léčivy a potravinami schválil k užívání nový protirakovinný preparát Abraxane. Jde o historicky první lék, připravený na bázi nanotechnologií. Před medicínou se tím otevírají nebývalé možnosti.

Nanotechnologie, označované jako „velká věda zabývající se miniaturními věcmi“, zkoumají svět nepatrných částic s průměrem nejvýše několika desítek nanometrů (miliontin milimetru). Je to svébytný vesmír, řídící se velmi zvláštními zákonitostmi. Pokud je libovolná známá látka vyrobena v podobě nanočástic, získává nové vlastnosti. Příklad? Výrobci oken chtěli přidávat do skel oxid titaničitý kvůli jeho výborným izolačním vlastnostem; pod jeho vlivem ale skla tmavnou do naprosté neprůhlednosti. Když však týž prvek použili v podobě nanočástic, sklo si zachovalo čirost a získalo nadto mimořádnou schopnost odrážet sluneční paprsky. Podobných příkladů existují desítky: díky své schopnosti pronikat do míst, kam se při běžných velikostech žádná látka nedostane, jsou už dnes nanočástice s fantastickými výsledky využívány třeba při čištění kontaminovaných půd. A nyní vstupují do medicíny.

Abraxane je zatím jen prvním klinicky schváleným přípravkem, který má pomoci ženám trpícím metastázemi při nádorech prsu. Díky nanotechnologii má podstatně méně vedlejších efektů a podstatně vyšší účinnost než jeho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].