Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Bouře pod střechou světa

Snad žádná země na světě nepůsobí dojmem takového prokletí jako Nepál. Třebaže třiadvacetimilionové království orámované osmitisícovými masivy Himálaje leží v jednom z nekrásnějších koutů světa, provází je jedna pohroma za druhou. Zatím poslední na něj dopadla minulý týden – úřadující monarcha Gjánéndra vyhlásil výjimečný stav, svrhl vládu, a nasměroval tak zemi vstříc zmatkům a nejistotě. Chaos v Nepálu přitom může nebezpečně destabilizovat celý region, v němž se spolu o vliv přetahují hned tři jaderné mocnosti – Indie, Čína a Pákistán.

Revoluce hluchých telefonů

Krize vypukla minulé úterý, když král Gjánéndra vyhlásil výjimečný stav, nechal vypnout mobilní i mezinárodní telefonní linky, rozpustil kabinet premiéra Šér Bahádur Dauba, uložil jeho členům domácí vězení a oznámil, že se na příští tři roky ujímá veškeré vlády sám. Do metropole Káthmándú pak povolal vojsko a policisty, vybavené k zásahu proti případným protestním akcím.

Své konaní přitom Gjánéndra ospravedlňoval tím, že loni ustavená vláda nenaplnila jeho očekávání – nedokázala se vypořádat s maoistickými rebely, přivést je k jednacímu stolu a připravit volby, jež by ukončily násilnosti, které zemi sužují už bezmála desetiletí. Pozorovatelé ovšem namítají, že lhůta, kterou král kabinetu na dosažení tak zásadního průlomu vyměřil, byla nesplnitelná, a obviňují jej proto z účelového jednání. Nařčení z neschopnosti se brání i vláda. Gjánéndru obvinila z despotických…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].