Často hledáte, jak…
Obálka vydání 52/2005
52/2005 • 26. 12. 2005 – 2. 1. 2006

2005/52

Komentáře

Štěstí, že máme Tůmu

Marek Švehla

Předvánoční klídek narušila nečekaná událost, ke které by bylo dobré se hned v lednu zase vrátit. Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma rázně zkritizoval politiky za to, jak lehkomyslně rozhazují.

Špetka soli v dobré zprávě

Jaroslav Spurný

Policie uspořádala velký zátah a zbavila jednu z turistických výkladních skříní Česka – pražské Václavské náměstí – dealerů drog, prostitutek, pasáků a kapesních zlodějů.

To svůdné slovo spekulant

Marek Švehla

Problém nejsou ti, kteří něco koupí a se ziskem pak prodají, ale stát lhostejný k soukromému vlastnictví.

Zeman hromadného ničení

Erik Tabery

Není sporu, zažíváme návrat Miloše Zemana. Premiér Paroubek jej vytáhl zpět a používá ho jako zbraň hromadného ničení. Taková zbraň se ale může obrátit i proti svému majiteli. My ostatní bychom se měli obrnit rouškami, protože éter zaplaví nová chřipka vulgarity a hlouposti.

Ve hvězdách

Petr Třešňák

Přesně před dvaceti lety, poslední den vánočních svátků roku 1985, se kdosi vloupal do chaty ve rwandském pohoří Virunga a mačetou tu zavraždil třiapadesátiletou ženu. Pachatel nebyl nikdy dopaden, už o tři roky později se ale osudu jeho oběti ujali hollywoodští scenáristé.

Stín nad slovenským snem

Martin M. Šimečka

Slovensko si v posledních letech užívá obdivu světových i českých médií za ekonomické reformy. Přednášky ministra financí Ivana Mikloše v zahraničí jsou odměňovány potleskem vestoje. Zrodil se stereotyp o slovenském úspěchu.