Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Výstava

vobrazek_2129.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_2129.jpeg • Autor: Respekt

Týden mezi Vánoci a Novým rokem se zdá ideální k návštěvě galerie. Máte-li chuť na něco současnějšího, zajděte do pražské Futury na expozici NATURalia – Sbírky bez hranic V. Vznikla jako výsledek zajímavého experimentu, kdy se pět francouzských regionů dohodlo, že otevřou své bohaté sbírky současného umění kurátorům a nechají je svobodně z nich sestavit libovolné projekty. Ten, o němž je řeč, se týká tématu přírody, jejího vnímání současným člověkem, vztahu mezi divočinou a civilizací.

Tradičnější zážitek nabízí Galerie hlavního města Prahy v Domě U Zlatého prstenu.

Umělci Skupiny 42

, výstavu s tímhle titulem snad není ani potřeba detailněji popisovat, snad jen, že vystavená díla pocházejí výhradně ze sbírek galerie a převažují mezi nimi práce na papíře.

V Cervantesově institutu je k vidění unikátní

sbírka

barcelonského grafického studia

Joana Barbary

. Jeho grafickým ateliérem prošla od padesátých let jména jako Dalí, Miró, Picasso či všestranný baskitský umělec Chillida. Barbara a jeho ateliér experimentoval se všemi možnými a nemožnými postupy a výstava skvěle ukazuje zrození španělské poválečné avantgardy a její vývoj až do 70. let minulého století. Cervantesův institut tak opět vsadil na uměleckou tvorbu, která není tolik vázaná na hlavní město Madrid, a přesto představuje umělce, kteří…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].