Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ve hvězdách

Přesně před dvaceti lety, poslední den vánočních svátků roku 1985, se kdosi vloupal do chaty ve rwandském pohoří Virunga a mačetou tu zavraždil třiapadesátiletou ženu. Pachatel nebyl nikdy dopaden, už o tři roky později se ale osudu jeho oběti ujali hollywoodští scenáristé.

Fotografie: Dotkli se jí, a ona nás změnila. (Diana Fosseyová s gorilami.). - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Dotkli se jí, a ona nás změnila. (Diana Fosseyová s gorilami.). - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Přesně před dvaceti lety, poslední den vánočních svátků roku 1985, se kdosi vloupal do chaty ve rwandském pohoří Virunga a mačetou tu zavraždil třiapadesátiletou ženu. Pachatel nebyl nikdy dopaden, už o tři roky později se ale osudu jeho oběti ujali hollywoodští scenáristé. Žádný div, příběh Dian Fosseyové (1932–1985) byl nejen vzrušujícím dramatem, ale i milníkem ve vztahu moderního člověka k divoké přírodě.

Vyrostla v ne právě harmonické rodině v Kalifornii, snad ještě víc než otcovo pití ji ale mrzelo, že nesmí mít doma žádné zvíře. Milovala je od dětství, nejvíce ovšem ta volná a neochočená. Studium veteriny jí nevyšlo, takže nakonec skončila s diplomem z terapie. Pracovala v nemocnici, ale sen o studiu přírody ji neopouštěl. Nakonec si půjčila peníze od banky a na vlastní pěst vyrazila do Afriky. Renomovaný paleoantropolog Louis Leakey, kterého tu vyhledala, byl tak okouzlený jejím entuziasmem, že svolil k velmi riskantnímu podniku: sponzorovat mladé dámě bez přírodovědeckého vzdělání výzkum horských goril. Zdálky může taková práce vypadat idylicky, ale musíme si uvědomit, že mohutní primáti měli ještě v 60. letech pověst „škaredých pekelných stvoření, napůl člověka, napůl bestie“, jak o nich v 19. století napsal francouzský přírodovědec Paul du Chailu. Dian Fosseyová podle pamětníků zůstávala tváří v tvář divokosti vždy klidná a beze strachu. Postupně se „nebezpečným…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].