Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Temné nebe nad Londýnem

Fotografie: Hemel Hempstead, skladiště obalu. Mnohem větší škody jsou ale za zdmi továrny. Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Hemel Hempstead, skladiště obalu. Mnohem větší škody jsou ale za zdmi továrny. Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Čtyřicet let svého působení v Británii oslavila petrochemická firma Total nechtěným obřím ohňostrojem: v neděli ráno 11. prosince explodovaly její nádrže kousek od Londýna, ve kterých bylo uskladněno pět procent všech paliv vyskytujících se právě na území Británie – 16 milionů litrů. S rozsáhlým požárem se pak hasiči potýkali tři dny. Plameny a hustý černý dým, který je provázel, ale nepřinesl problémy jen lidem v blízkém okolí.

Práce v plamenech

Požár se rozletěl do světa. Svou práci odvedla média, především televize, které plameny a sloup temného kouře dokázaly přeměnit v docela fotogenickou událost. Okamžitou katastrofou se oheň stal pro dvacet tisíc lidí, kteří rázem – přinejmenším dočasně – přišli o práci.

„Odhadujeme, že ztráty podniků se budou pohybovat mezi pěti sty miliony až miliardou liber,“ řekl Timesům Tim Hutchings z obchodní komory hrabství Hertfordshire. Jen pro představu: při ročním britském HDP 281 miliard liber jde zhruba o denní výkon ostrovní ekonomiky.

Šéfy britského průmyslu to přimělo k výzvě, aby si podnikatelé pořádně zkontrolovali, jak jsou jejich firmy vlastně pojištěny. Je prý nezbytné, aby se pořádně připravili na „hrozby současného světa“. Mimo jiné právě zálohováním dat či dostatečným vybavením pro to, aby mohli zaměstnanci v případě nutnosti pracovat i z domova.

Kromě nadnárodních ropných…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].