Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Schröder pro Putina

Představme si, že by Jiří Paroubek dohodl s ruským prezidentem Vladimirem Putinem výstavbu další obří jaderné elektrárny. Kontrakt v hodnotě několika miliard eur by byl podepsán několik dnů před parlamentními volbami, v nichž by Paroubkova sociální demokracie neměla šanci zvítězit. Proti novým ruským jaderným elektrárnám se zdvihne vlna protestů všech okolních států. Paroubek však prosazuje svou.

Přijdou volby, ODS v nich těsně vítězí, ale na vytvoření pravicové vlády to nestačí, takže vznikne velká koalice. Paroubek se nesmíří s pozicí dvojky a z politiky odejde. Šíří se zvěsti, že bude dělat pro Rusy, ale jeho mluvčí to vždy rezolutně popřou.

Ani ne dva měsíce poté se pokládá základní kámen nové jaderné elektrárny, kterou staví konsorcium, v němž mají Rusové 51 procent, české firmy minoritu. Při této příležitosti vyjde najevo, že generálním ředitelem konsorcia, které postaví a bude atomovou elektrárnu provozovat, je důstojník StB, který měl za socialismu důvěrné styky s rezidenturou KGB v Praze a po roce 1990 pro Rusy pracoval.

A především bude oznámeno, že expremiér Paroubek se stane předsedou dozorčí rady konsorcia a bude za to pobírat „odměny odpovídající tomuto postu“. Nepředstavitelné?

Když si místo jména Jiří Paroubek dosadíte Gerhard Schröder, jadernou elektrárnu zaměníte za Severoevropský plynovod, StB za východoněmeckou Stasi a české reálie vyměníte za německé, budete mít věrný popis toho, co se v minulých dnech odehrálo ve…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].