Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Připomeňme si

Fotografie: Petr Partyk měl mlčet, řekl soud. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Petr Partyk měl mlčet, řekl soud. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Pro padesátiletého právníka Ředitelství silnic a dálnic Petra Partyka si minulý týden přišla policie. U jeho pražského bytu zazvonili muž a žena v civilu, nechali ho sbalit věci a odvedli ho k autu. Pak zatčeného odvezli do pankrácké věznice. V ní si pobude dva a půl měsíce. Že to nestojí za řeč? Rozhodně ano. Pan Partyk totiž stráví Vánoce 2005 za katrem proto, že na internetu kritizoval úřady.

Všechno to začalo před pěti lety. Starosta Prahy 7 se v internetové debatě chlubil, jak radnice skvěle zvládla ruch kolem zasedání MMF. Pan Partyk si to přečetl a odepsal starostovi, že by se měl radši starat o přízemnější problémy občanů. Tím měl na mysli sám sebe. V jeho činžáku totiž stavební úřad (konkrétně jeho šéf Jiří Chour) povolil stavbu půdních bytů. Stavitelé rozvrtali střechu, pak ale nedostali povolení památkářů a ztratili o půdu zájem. Pan Partyk kvůli chybě a nedůslednosti stavebního odboru bydlel rok v domě s děravou střechou.

Třicetiřádkový příspěvek pana Partyka obsahoval například to, že „ing. Chour hájí politiku své peněženky“ nebo že „ing. Chour porušuje stavební zákon“. Právě tyhle výroky vynesly Partykovi trestní stíhání pro pomluvu. Jde o paragraf, který byl nedávno z nového trestního řádu vypuštěný mimo jiné i proto, jak těžko se dokazuje. Musí se totiž prokázat, že je výrok nepravdivý a že byl vyřčen s vědomím této nepravdy, právě v úmyslu pomluvit. To…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].