Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Po stopách partají

Představa, že by si někdo po večerech s napětím nalistoval kapitolu o nějaké české politické straně, a pak se zatajeným dechem sledoval její osud, stejně jako ho den předtím strhl boj se zlem Harryho Pottera, se zdá dost přitažená za vlasy. Přitom se v příbězích zdejších stran skrývají napínavé osudy jednotlivců a nakonec i celé země. Vždyť za posledních sto padesát let hrály strany podobně významnou historickou roli jako kdysi králové či církev. Proto je dobrou zprávou, že letos vyšla celá řada důležitých knih o politických stranách u nás i ve světě.

Nikdo je nemá rád, ale přesto je potřebujeme. Proto je třeba svět politiků zkoušet pochopit.

Představa, že by si někdo po večerech s napětím nalistoval kapitolu o nějaké české politické straně, a pak se zatajeným dechem sledoval její osud, stejně jako ho den předtím strhl boj se zlem Harryho Pottera, se zdá dost přitažená za vlasy. Přitom se v příbězích zdejších stran skrývají napínavé osudy jednotlivců a nakonec i celé země. Vždyť za posledních sto padesát let hrály strany podobně významnou historickou roli jako kdysi králové či církev. Proto je dobrou zprávou, že letos vyšla celá řada důležitých knih o politických stranách u nás i ve světě.

Konečně je to tu

Velký dluh naší odborné literatury splácí dvoudílný svazek Politické strany 1861 až 2004, který napsal kolektiv autorů a sestavili profesoři Jiří Malíř a Pavel Marek. Jde o mimořádný počin, díky němuž se zájemce o historická a politická data už nemusí probírat desítkami knih a článků, a teprve z útržků si vytvářet celkový obraz: na 1826 stránkách knihy se dozví prakticky nejdůležitější fakta – od počtu straníků až po vnitřní názorové proudy. Kapitoly jsou přehledně členěné, velmi pozitivní je, že se editorům podařilo udržet vyrovnanou úroveň textů, třebaže je psali různí autoři. Cenné jsou také analýzy vývoje politického systému v jednotlivých historických obdobích (Rakousko-Uhersko, první republika, druhá republika, do roku 1948, údobí totality a po roce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].