Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Kulturní tip

Člověk může mít k současnému papeži spoustu výhrad, ale s jeho vánoční výzvou rád souhlasí. Komerce a spotřeba jsou jedinými viditelnými signály blížích se svátků, což zcela jistě není jejich původní smysl. Místy až neprostupnou spotřební džunglí se v čase shánění dárku stávají centra velkoměst – a právě tady, uprostřed hektické nákupní Prahy na rohu Jungmannovy a Charvátovy ulice, se otevřel jeden tak trochu jiný obchod. Beauty Free Shop.

Člověk může mít k současnému papeži spoustu výhrad, ale s jeho vánoční výzvou rád souhlasí. Komerce a spotřeba jsou jedinými viditelnými signály blížích se svátků, což zcela jistě není jejich původní smysl. Místy až neprostupnou spotřební džunglí se v čase shánění dárku stávají centra velkoměst – a právě tady, uprostřed hektické nákupní Prahy na rohu Jungmannovy a  Charvátovy ulice, se otevřel jeden tak trochu jiný obchod. Beauty Free Shop.

Možná do něj vejdete při svých toulkách náhodou a chvíli budete mít pocit, že vám přeskočilo. Záplava spotřebního zboží tu na vás čeká stejně jako všude jinde, nějak to ale nedává smysl. Bankomat, který místo peněz šíří rudou revoluci, podivný nábytek na narovnávání páteře, sektorová skříň s vestavěnou zpovědnicí nebo sada postřiků ve spreji značky Homicid – proti Italům s vůní pizzy, proti Němcům zase s odérem párkovým. Co to má znamenat ? Po rozkoukání návštěvníkovi rychle dojde, že se jedná o další průnik současného umění do veřejného prostoru, tentokrát v ochranném zbarvení předvánoční nákupní horečky. Jména vystavujících umělců (domácích i přespolních) se nedozvíme, zato nechybějí cenovky, letáky a slogany k podpoření prodeje artefaktů. Všechny mají co do činění s tématem spotřeby a reklamy, společnou ambicí je poodhalit absurditu marketingových strategií a ukázat je v jiném světle. I naprostá zbytečnost se dá dneska prodat jako nezbytně důležitá.

A umění i tentokrát pokouší, co divák vydrží, ať už…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].