Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Když politika překáží ekonomice

Dotované zemědělství je přežitek, který škodí. Všichni to vědí, ani Západu, ani třetímu světu se ale do kompromisu nechce.

Víkendová konference Světové obchodní organizace (WTO) v Hongkongu se zabývala tradičními kontroverzními tématy – jak odbourat obchodní bariéry a zemědělské dotace. I Hongkong přitom potvrdil známý paradox: všichni prohlašují, jak jsou s dnešním stavem nespokojeni, dotace na zemědělský vývoz mají ale skončit až po roce 2013.

Pevnost Evropská unie

Širší okruhy problémů se rozpadají do dvou základních skupin. První z nich je odpor Evropské unie k otevření svého trhu zemědělských produktů zemím třetího světa. Druhou, méně známou, ale snad ještě citlivější skupinou témat je nechuť zemí třetího světa otevřít své trhy zboží a služeb. Přitom z hlediska čisté ekonomické teorie není co řešit: chudší země mají absolutní i relativní konkurenční výhodu v zemědělství, vyspělé země naopak v produkci sofistikovaného zboží a služeb. Pokud bude na světě fungovat volný obchod a všichni budou moci nabízet zboží ve svých silných oborech, světová obchodní výměna poroste a s ní i její užitek. Svobodný obchod prospěje všem, bohatým i chudým. Teorie však naráží na praktickou politiku.

Problém zemědělských dotací a obchodních bariér je známý. Evropská unie zabezpečuje uvnitř volný pohyb zboží, z hlediska zemí třetího světa se ale chová jako pevnost. Lze pochopit, že evropské státy se snaží podporovat své zemědělství kvůli…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].