Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Zachraňte „evropská kamna“

Tolik závažných zpráv o změně klimatu během pouhých několika dní zřejmě ještě veřejnost neslyšela. Podle některých analýz by mohl do konce století z arktického severu zmizet led, jako důsledek tání ledovců se ochlazuje i Golfský proud, který funguje zjednodušeně řečeno jako „kamna Evropy“, a planetě jako celku hrozí další zvyšování teploty.
Že se něco mění, mohli ale lidé letos pozorovat na vlastní oči. Vždyť Světový fond ochrany přírody minulý týden během jednání o ochraně klimatu, které pořádá OSN v Montrealu, konstatoval, že letošní rok bude zřejmě nejteplejším, nejsušším a také s největším počtem bouřek, co se kdy na této planetě podařilo zaznamenat přístroji.

Fotografie: Vítejte v době sněhu. Pokud se nezmění trend, budou eskymáci jezdit za sněhem do Evropy. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Vítejte v době sněhu. Pokud se nezmění trend, budou eskymáci jezdit za sněhem do Evropy. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Tolik závažných zpráv o změně klimatu během pouhých několika dní zřejmě ještě veřejnost neslyšela. Podle některých analýz by mohl do konce století z arktického severu zmizet led, jako důsledek tání ledovců se ochlazuje i Golfský proud, který funguje zjednodušeně řečeno jako „kamna Evropy“, a planetě jako celku hrozí další zvyšování teploty.

Že se něco mění, mohli ale lidé letos pozorovat na vlastní oči. Vždyť Světový fond ochrany přírody minulý týden během jednání o ochraně klimatu, které pořádá OSN v Montrealu, konstatoval, že letošní rok bude zřejmě nejteplejším, nejsušším a také s největším počtem bouřek, co se kdy na této planetě podařilo zaznamenat přístroji.

Šest stupňů navíc

Klimatický systém se sám o sobě vyznačuje často dosti náhodnou proměnlivostí a zcela přirozeným způsobem se na jeho změnách podílí i změny sluneční aktivity a zemské rotace či vulkanická činnost a periodické změny intenzity přílivů a odlivů v oceánech. Zemské klima nebylo podle důkladných analýz v posledních minimálně 400 tisících letech nikdy příliš stabilní a teplejší či chladnější období se střídala v cyklech s obvyklou periodou kolem 100 až 140 tisíc let. Poslední tisíciletí se ale s výjimkou teplejšího období mezi 9. a 14. stoletím a chladnějšího mezi 16. a 19. stoletím vyznačovalo relativní stabilitou. To se ale změnilo.

Od druhé poloviny minulého století totiž teploty…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].